malinenet

MALINA I CRNA ČOKOLADA

Kako sam već pominjala u jednom od recepata, poslednjih godinu dana sam u potrazi za slatkišima koji bi se uklapali u način ishrane na koji sam prešla e da bih se lišila suvišnih kilograma (ozbiljno suvišnih kilograma). Recept za ovu neverovatnu tortu sam dobila od svog bratanca i njegove supruge koji primenjuju isti način ishrane i smišljaju pogodne slatkiše (između ostalog). Recept su objavili na svojoj internet strani www.vitja.si a ja vam ga prenosim sa svojim iskustvima i malom izmenom.

celanet

Potrebno je za kore:

220 gr crne čokolade (ja sam kupila Bambi 70% ), 170 gr putera, 100 gr mlevenih badema, 2 kašike kokosovog brašna, ½ kašičice soli, 5 jaja, 17 gr. stevie (zamena za šećer koja se pravi od biljke stevie, može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane).

Potrebno je za fil:

1/2 kg malina (može 300 gr zamrznutih + 200 gr svežih ili samo malo svežih za ukras resto zamrznutih), 2 kašike stevie.

Potrebno je za preliv:

140 gr crne čokolade, 1 dl slatke pavlake (ni slučajno biljne isključivo prave mlečne).

Kako se priprema i peče:

Kore: Pre pripreme mase za kore uključiti rernu da se zagreje na 160 stepeni C. Dva okrugla kalupa (promera 24 cm) obložiti papirom za pečenje. Ako se radi sa jednim kalupom samo se ponovi postupak, a masa se svakako deli na 2 dela.

Čokoladu otopiti zajedno sa puterom i ostaviti da se prohladi. Za to vreme umutiti prvo belanca da se napravi lep šne,  ne mora da bude čvrst pa dodavati jedno po jedno žumance, svaki put mutiti da se lepo sjedine. Kada su se žumanca sjedinila sa belancima mutiti 5 minuta. Na kraju dodati steviu pa sjediniti.

Dodati čokoladu pa sve zajedno umutiti da se dobije jednolična masa, u to umešati badme u koje je umešana so i kokosovo brašno.

Izliti po pola mase u dva kalupa (ili u jedan a drugu polovinu sačuvati za sledeću koru) i peći u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta svaku koru.

Kore ostaviti da se dobro ohlade (iz kalupa ih sa papirom izvaditi na rešetku ili na rešetkasti podmetač za šerpe).

Fil: U šerpicu staviti 300 gr malina, kuvati ih uz stalno mešanje dok se ne zgusnu (kada se varjačom povuče ostane trag iza nje na dnu šerpice), dodati 2 kašike stevie pa još malo dokuvati. Izliti u pliću činijicu i ostaviti da se ohladi.

Kako se filuje torta:

Kada su se ohladile kore i fil može se spojiti torta. Na tanjir na kome ćemo posluživati tortu staviti koru, namazati je pripremljenim filom i posuti svežim malinama (šaka ili dve), a može i zamrznutim koje su se malo otopile. Preklopiti drugom korom i staviti u firžider.

Kako pripremiti preliv:

Čokoladu za preliv (140 gr) otopiti na pari pa sipati u to slatku pavlaku i mutiti mikserom dok se ne zgusne lepo.

Izvaditi tortu iz frižidera, premazati prelivom i ukrasiti svežim malinama. Vratiti je u frižider da odstoji.

Napomena:

Torta je fantastičan spoj gorkastog kakaoa i kiselkastih malina. Iako poštuje pravila zdrave ishrane ne treba preterivati u količini. Samo kažem, da ne bude da nisam rekla.

parcenet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>