BORISOVA TORTA

Svake godine u martu imam isti zadatak da za svog srednjeg sina Borisa pronađem/smislim recept za tortu sa belom čokoladom. Ovaj recept je jedan od tih smišljenih.

Potrebno je:

Za koru: 15 belanaca, 375 gr šećera, 375 grama mlevenih lešnika (mogu orasi ili bademi šta ko više voli)

Za fil: 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 375 gr putera, 150 gr bele čokolade

 Kako se sprema i peče:

Ja spremanje počinjem od kuvanja fila da bi se on hladio dok se ostalo priprema. Žumanca skuvati sa  sa šećerom na pari, fino i gusto. To znači da kada varjačom koja je oslonjena na dono posude povučete za njom ostane trag koji se polako zatvara. Skuvana žumanca ostaviti da se hlade (lično ih ostavim u kupatlu na prozoru sa pločicama,  može i u sudoperu sa hladnom vodom, ali to hoće da smeta).

Rernu zagrejati na 200 stepeni C. Pleh 26 x 31 premazati uljem, preko staviti papir za pečenje pa i njega lagano premazati uljem. Praviti 3 kore, svaku od po 5 belanaca, 125 gr šećera i 125 gr lešnika. Belanca umutiti sa prstohvatom soli da postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije sjajan,  gladak i čvrst šaum. Umešati kašikom lešnike lagano, pokretima odozdole nagore. Pripremljenu smesu izručiti u pripremljen pleh i poravnati. Peći 15-tak do 20 minuta, što opet zavisi od rerne. Svakako proveriti u međuvremenu. Kora je pečena kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu koru izvrnuti na papir za pečenje postavljen ili na poslužavnik ili na dasku, skinuti onaj papir na kojem se pekla.

Za sledeću koru isti papir ponovo premazati sa malkoc ulja i vratiti u pleh. Dok se prva kora peče pripremiti smesu za drugu, pa sve isto ponvoti i za treću koru. Za pečenje treće kore ja obično samo okrenem isti papir i opet premažem sa malkoc ulja.

Kada se žumanca lepo ohlade, umutiti puter pa spojiti sa njima, a čokoladu posebno otopiti na pari bez ikakvih dodataka pa sve sjediniti.

Premazivati kore redom i na kraju celu tortu istim filom,  ukrasiti po želji.

 Fotografije ove torte je napravila Maja Medić, fotografkinja.

_MG_0697      _MG_0694

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *