Pogačice sa borovnicama

ZASLADITI SE BEZ PO MUKE

Ovaj recept, takođe, spada u grupu onih koji se lako i brzo pripremaju i skoro pa da nije moguće da ne uspe kako valja. Kažem skoro jer čuda se dešavaju, pa posle da ne bude ja sam rekla da nije moguće. Recept za ovu lepotu sam našla na stranici o hrani britanskog BBC-a. Nije bilo potrebe ni za kakvim prilagođavanjem, samo je bilo potrebno pratiti recept, što i vama od srca preporučujem.

 Potrebno je:

260 gr brašna, 65 gr šećera, prstohvat soli, 1 kesica praška za pecivo, 85 gr putera, 1 kašika brašna, 150 gr borovnica (mogu i zamrznute koje nije potrebno odmrzavati, ja sam pravila sa zamrznutim), 1 veće jaje, 1 kašičica vanila ekstrakta (u samoposlugama ima da se nađe Dr. Otkerov ekstrakt u malim plastičnim flašicama, nije skup i izvrstan je, a traje dugo), 120 ml mleka, 1 jaje lagano umućeno za premazivanje

Kako ih spremiti i peći:

Rernu zagrejati na 200 stepeni C, pleh obložiti papirom za pečenje. U većoj činij pomešati 260 gr brašna, so, šećer, prašak za pecivo pa puter isečen na komadiće utrljati zajedno sa smesom da se dobije nešto nalik na prezle. Borovnice izmešati sa 1 kašikom brašna i dodati u smesu (ovo uraditi bez obzira da li su borovnice sveže ili zamrznute da se ne bi lepile i padale na jedno mesto, već da se lepo rasporede po smesi). Umiti jaje sa vanilom i mlekom pa lagano varjačom spojiti sa suvim sastojcima (pažljivo raditi da se ne zgnječe borovnice). I za ove pogačice nije važno da su savršeno umešene, dovoljno je da se sastojci lepo sjedine.  Staviti na radnu površinu pa podeliti na 8 delova, formirati pogačice i slagati ih na pleh sa većim razmakom između. Premazati ih lagano ulupanim jajetom i peći 18 – 20 minuta (da pozlatne). Izvaditi ih i staviti na rešetku da se rashlade i malo stegnu.

Zanimljiva napomena:

Veoma su ukusne uz čaj ili mleko, a za izrazite sladokusce odlične su ako im se doda kašičica džema (ne mora od borovnica može bilo koji).

DSCF2138

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *