m02

PILEĆI PAPRIKAŠ SA KNEDLICAMA

Pileći paprikaš je oduvek u mojoj roditeljskoj porodici bio omiljeno jelo, da li zato što su mi sa mamine strane baka i deka bili iz Vojvodine, Banata da budemo precizni ili što su baka i deka, a i tata bili iz Slovenije ko bi znao, jedino je sigurno da je paprikaš dočekivan sa velikim zadovoljstvom na svim trpezama u našoj familiji.

Čudo jedno čak je u oba porodična krila spreman skoro pa identično. Bilo kako bilo odlučih da ovaj recept za ovo jednostavno, a zasitno jelo podelim sa vama. Bez suvišnog odugovlačenja predstavljam vam moj porodični recept (koji je naravno i u mojoj izvedbi pretrpeo poneku izmenu, a verovatno će i u vašoj) za Pileći paprikaš sa knedlicama.

m03

Potrebno je za paprikaš:

Celo pile, glavica (veća) crnog luka, 2 čena belog luka, 1 konzerva paradajz pelata (ili 3 kašičice paradajz pirea ili reda 3 dl soka od paradajza), ulje, so, biber i peršunov list po želji.

Potrebno je za knedlice:

Komadić svinjske masti (veličine oraha), 2 jaja, malo soli i brašna po potrebi.

Kako se priprema paprikaš:

Pile iseći na delove, krilca, batak, karabatak, belo meso na četiri dela. Leđa se mogu iseći na dva dela ili staviti u zamrzivač za neku supicu drugi put (ja bar tako radim). Luk iseckati na kockice ne mora suviše sitne, ali nije loše da bude sitniji. Beli luk se dodaje na kraju pa za sada neka stoji sa strane.

Prvo zagrejati šerpu pa u nju sipati ulje da se i ono ugreje (zarevanjem šerpe pre ulje izbegavate pregorevanje ulja), dodati komade piletine pa ih kratko zapeći sa obe strane. Izvaditi meso i ostaviti ga u poklopljenoj činiji. Na toplo ulje staviti luk, sipati soli po ukusu, smanjiti vatru, promešati i poklopiti pa par minuta ostaviti luk da „šljone“. Otklopiti, dodati paradajz pelat/pire/sok (za šta se ko već odluči), pojačati vatru pa mešati da se malkoc ukrčka.

Vratiti meso u šerpu, sve lepo promešati, dodati bibera po želji, doliti vode da sve lepo ogrezne (nikako ne sipati suviše vode da ne bi paprikaš bio voden), dodati beli luk sitno, sitno naseckan i pritisnut nožem ili proteran kroz presu za beli luk. Pustiti da provri, smanjiti vatru pa poklopiti (poklopac će možda morati da stoji na hero da ne bi iskipelo) i krčkati na slabijoj vatri dok se piletina ne skuva. To obično traje oko pola sata. Probati, ako je potrebno dosoliti ako ne onda ništa.

Dodavati smešu za knedle kašičicom. Kada je sve potrošeno ostaviti da krčne koliko da knedle sve budu na porvršini i kada se preseku kašikom budu iznutra skuvane. Ovo obično traje oko 3-5 minuta.

Šerpu skloniti sa vatre i pre serviranja dodati svež peršun.

Kako se prave knedle:

Dok se paprikaš krčka pripremiti knedle na sledeći način. U činijicu staviti mast i 2 žumanceta pa ih mikserom lepo umutiti. U dubokom tanjiru dobro viljuškom ulupati 2 belanca sa malkoc soli. U žumanca dodati brašno početi od 2 supene kašike, dobro spojiti pa dodati belanca sve lepo sjediniti. U slučaju da je testo suviše retko, tj. kada se kašičica podigne ono curi treba dodati još brašna. Gustina je dobra kada se smesa zhvati kašičicom pa ostane na kašičici, ali nije bilo potrebno da se tom kašičicom skoro pa seče prilikom uzimanja. Pravi izraz bi bio žitko. U svakom slučaju bolje je da je masa malo ređa nego da je suviše gusta, kod ređe mase knedlice neće baš biti čvrstog oblika malo će se razlivati po paprikašu što i nije neki problem, ali ako su tvrde to već jeste problem.

Napomena:

Paprikaš se ne mora jesti samo uz ove knedlice, one se mogu izostaviti i umesto njih se mogu obariti neke testenine poput širokih rezanaca ili spiralica, može se obariti pirinač ili krompir. Već prema ukusu.

Fotografije – Majda Sikošek

m01

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>