petrovakuca

U TOPOLI I NA OPLENCU

Najava sinova da bi upriličili jedan oveći “parti” da ne kažem party kod mene je izazvala blagu paniku. Uzrok istoj treba potražiti u požuteloj krštenici i malkoc potrošenim nervima, te smanjenom izdržljivošću kada je ne spavanje u pitanju. Povod je bio neobično važan i meni značajan – odbrana diplomskog rada, malo li je. Na svu sreću na pamet mi je pala spasonosna ideja, ubediti čoveka mog života da iskoristimo priliku i sebi priuštimo vikend van grada.

Sve je počelo od “nisam siguran”, preko “ajde možda, pogledaj recimo Banju Koviljaču da se vidimo sa prijateljima iz Loznice”, a završilo se na tome “vidi imam nekog posla u Topoli, a beše si htela letos u Topolu pa eto”. I tako ja pogledah, nađoh i rezervisah fini smeštaj te se u subotu oko jedan po podne nađosmo u Topoli.

Gospodin se uputio da pozavršava svoja posla, a ja sam krenula u obilazak. Toliko toga na malom prostoru. Zadužbina kralja Petra I obuhvata, tzv. Karađorđevu crkvu posvećenu Bogorodici, njegov Konak odmah oba smeštena u predivnom parku na mestu gde je nekada postojao utvrđeni grad koji je Karađorđe počeo da zida 1804, a svoj konačan oblik je dobio 1813. Malo uzbrdo Avenijom kralja Petra I se stiže do Oplenca i velikog kompleksa sa crkvom Sv. Đorđa – mauzolejem kraljevske porodice i Kućom kralja Petra I u kojoj je boravio tokom gradnje mauzoleja kako bi mogao lično da nadgleda radove i radnike.

Mnogo je tekstova i blogova napisano na ovu temu, svkao na svoj način je opisao svoj put do Topole i ono što je video pa se neću upuštati u pisanje te vrste. Na linku se može videti dobar sajt Zadužbine i pročitati sve što je važno, a na kraju teksta je kratak video napravljen od nekoliko mojih fotografija na kojima je Bogorodičina crkva, Karađorđev konak, kuća Kralja Petra i mauzolej, većina fotografija iz mauzoleja su fotografije iz kripte u kojoj su sahranjeni članovi porodice Karađorđević.

Zanimljivost je nekadašnja Karađorđeva nadgrobna ploča koja se sada nalazi u Bogorodičinoj crkvi u kojoj je prvobitno bio i sahranjen i to na insistiranje knjeginje Ljubice. Knjaz Miloš se tome jako opirao, s obzirom da je on organizovao njegovo ubistvo nije ni čudo. Na kraju je na pritisak Ljubičin popustio ali pod uslovom da na ploči piše da je nastradao od turske ruke.

Još jedna zanimljivost koju mi je ispričao gospodin Hadži Dragan, crkvenjak Bogorodičine crkve, je vezana za krsnu slavu Karađorđevića. Naime slava Karađorđa Petrovića i njegovih naslednika sve do Petra I bila je Sv. Kliment. Kralj Petar I je nakon smrti supruge Zorke i prvorođenog deteta bio toliko potišten da je 1890. godine zatražio dozvolu mitropolita da slavu promeni i dobio je. Od tada Karađorđevići slave Sv. Andriju Prvozvanog.

Ljubazni gospodin Hadži Dragan nije zaboravio da mi napomene kako su ikonostas Borodičine crkve radili čuveni ohridski majstori, te kako su i svoje portrete ostavili, sve podstičući me “vidi, slikaj to lepo, slobodno priđi da se vidi dobro…”

ohridski majstori

ohridski majstori

Uživajte u ovom kratkom videu i obiđite Topolu, mala je, a toliko toga za videti ima. U kući kralja Petra obratite pažnju na zlatnu kraljevsku dijademu kraljice Marije i dnevničke beleške kralja Oslobodioca. Šta god vas zanima slobodno pitatajte ljubazne domaćine rado će vam ispričati zanimljive priče i podeliti sa vama sve što znaju.

Uživajte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Putovanja and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>