rodenikamil

LjUBAVNE AFERE IZ ISTORIJE UMETNOSTI

Pred vama je jedan zabavan tekst o ljubavnim aferama iz istorije umetnosti. Prenosimo ga u potpunosti sa sajta The Culture Trip (Put kulture). Naslovan fotografija je preuzeta sa Wikimedia Common.

Iz današnjeg ugla skoro da ništa od ovoga ne deluje toliko skandalozno, ali ako se udaljimo i pokušamo da zamislimo periode u kojima se sve to dešavalo moći ćemo bolje da shvatimo ono “skandalozno”. Opet ako pogledamo baš te periode može nam se učiniti da su bili mnogo otvoreniji i liberalniji, ipak sve je pitanje perspektive iz koje se posmatra. Bilo kako bilo uživajte u istorijskim, tako da kažem, tračevima.

Prevod Lepota života.

11 skandaloznih ljubavnih afera iz istorije umetnosti

Svaki put kada je neko u žiži javnosti, svaki pokret, svaka odluka koju donese biće pod lupom te javnosti – i onda kada se to nikog ne tiče. Od toga često nastaju očaravajuće priče, pogotovu kada se radi o ljubavnim životima. Svet umetnosti pun je skandaloznih afera, tako je The Culture Trip (Put kulture) sastavio listu od 11 jedanaest ljubavnih priča (bez određenog reda) koje su bile šokantne u svoje vreme.

Man Rej i Kiki de Monparnas

Kiki de Monparnas je bila, u najmanju ruku, slobodan duh. Kao tinejdžerka počela je da pozira naga i bila je čest gost pariških kafea i noćnih klubova. Man Reja je privukao njen boemski život, te će Kiki postati ne samo njegov model nego i ljubavnica. Iako je u vreme kada je upoznao Kiki više nije bio sa belgijskom pesnikinjom Adon Lakroa, Man je još uvek zvanično bio oženjen. Vremenom će ostaviti i Kiki i „preći na mlađi model“ Li Miler, ali ne pre nego što stovri nekoliko dela sa njom kao modelom, uključujući i čuveno delo „Engrova violina“.

Pablo Pikaso i Marija-Tereza Valter

Dobro je poznato da je Pablo Pikaso bio ženskaroš sa ljubavnicama tokom celog svog života. Upoznao je Mariju-Terezu kada je ona imala svega 17 godina, a on 45. Brzo i ozbiljno se zaljubio u ovu mladu lepoticu koja će inspirasti mnoga njegova dela. Zašto je onda ova ljubavna afera bila toliko skandalozna (osim razlike u godinama)? Pikaso je bio oženjen Olgom Koklovom, koja nekoliko godina nije znala za ovu aferu, plus je sa Marijom-Terezom imao i dete.

Ogist Roden i Kamil Klodel

Još jedna „mlada ljubav“, osamnaestogodišnja Kamil Klodel, koja je sama postala izuzetna vajarka, upoznala je Ogista Rodena kada je imao 41 godinu. Kako su oboje bili kreativni duhovi nije ni čudo što je njihova desetogodišnja ljubavna afera često bila nestabilna. Roden je imao nekog drugog, Roza Bore, iako nisu bili venčani u to vreme ipak su bili zajedno pre i posle Kamil (Roza i Roden su imali sina i na kraju su se 1917. venčali). Posle mnogo bola, Roden i Kamil su okonačli svoju ljubavnu aferu 1892.

Filipo Lipi i Lukrecija Buti

Vraćajući se kroz vreme, Filipo Lipi je bio firentinski slikar (XV vek), siroče koje je odraslo u karmelićanskom muškom manastiru Santa Maria del Karmine. Samim tim ne bi trebalo nikoga da šokira činjenica da je i sam bio karmelićanski monah. Međutim, to nije bio put kojim je on želeo da ide. Zaljubio se u Lukreciju Buti koje je inspirisala mnoga njegova dela. Zašto je to bilo toliko skandalozno u tom trenutku? Ona je bila monahinja, a uspeli su da svoj odnos sačuvaju u tajnosti. Nakon što su se oboje razmonašili venčali su se i dobili sina.

Rembrant i Hendrike Stofels

Rembrantova žena Saskija van Ulenburg umrla je mlada sa svega 29 godina, ostavljajući za sobom sina Titusa. U svom testamentu je navela da Rembrant ne može ponovo da se oženi ukoliko želi da ima pristup fondu koji je ostavila na ime njihvog sina Titusa. To ga svakako nije sprečilo da ima ljubavnicu. Hendrike, 20 godina mlađa od Rembranta, ušla je u njegov život kao kućna pomoćnica, postala je njegova muza, a vremenom i njegova ljubavnica. Ostala je u drugom stanju, tehnički bili su nevenčani te je ona i posmatrana kao neudata majka, za to vreme i shvatanje oni su živeli u grehu.

While not a lot is known about her life, she did, indeed, pose for many of Raphael’s works, including the eponymous La Fornarina. Raphael died an unmarried man at the age of 37; it is believed he died from syphilis.

Rafael i Margareta Luti

Rafael Sancio da Urbino, poznatiji kao Rafael, bio je poznati ženskaroš svog doba. Bio je veren sa Marijom Bebienom, a uporedo je imao ljubavnice. Jedna od njegovih najpoznatijih ljubavnica bila je Margareta Luti, poznata i kao „La fornarina“, „Pekarova ćerka“ u prevodu (portret mlade žene za koji je bila inspiracija i model – prim. lepota života). Iako se o njenom životu ne zna puno toga, ona je zaista pozirala za mnoga Rafaelova dela, uključujući i navedenu „La fornarina“. Rafaelo je umor kao neoženjen sa svega 37 godina. Veruje se da je umro od sifilisa.

Džekson Polok i Rut Kligman

Džekson Polok je bio oženjen umetnicom Le Krazner sve do svoje smrti 1956. Ipak, zbog svog opijanja – Polok je bio poznat kao alkoholičar – i svoje ljubavne afere sa mlađom ženom, Rut Kligman, Le Krazner ga je napustila i otišla u Evropu 1956. Rut Kligman je takođe bila umetnica i bila je u vezi sa još jednim poznatim umetnikom, Vilijemom de Kunigom. Rut je bila u kolima sa Polokom kada se zabio u drvo nakon celonoćne pijanke – ona je jedina preživela.

Pablo Pikaso i Frasoaz Gijo

Kako je već rečeno, Pablo Pikaso je zaista voleo žene. Tako je ponovio istu stvar dva puta, ovog puta sa Frasoaz Gijo. U to vreme bio je sa Dorom Mar – ženom koja je došla posle Marije-Tereze – da ne pominjemo da je još uvek zvanično bio u braku sa Olgom. U pravom Pisasovskom maniru upoznao je dvadesetjednogodišnju Fransoaz Gijo i zbog nje ostavio Doru Mar. Dora je završila sa nervnim slomom. Fransoaz i Pikaso bili su zajedno nekoliko godina i imali su dvoje dece.

Džon Raskin, Efi Graj i Jon Evert Mile

Skandalozni ljubavni trougao viktorijanske ere, Eufemija Čalmers Grej, poznatija kao Efi Grej, sa dvadest godina se venčala sa Džonom Raskinom. Posle nekoliko godina braka Efije je dobila poništenje braka jer nikada nije bio konzumiran (što znači da nisu imali seksualne odnose, te je po zakonu mogla da traži poništenje braka – prim. lepota života), što je sve izašlo na videlo na sudu. Ipak, pre poništenja braka, Efije je bila model Mileu, što je dovelo do međusobnog zaljubljivanja. Godinu dana nakon rastanka sa Raskinom Efi i Mile su se venčali i dobili decu.

Lucijan Frojd i lejdi Karolin Blekvud

Još jedan ženskaroš, Lucijan Frojd (bio je unuk čuvenog psihologa Sigmunda Frojda – prim. lepota života) je imo popriličan broj afera tokom svog života, iz mnogih od njih imao je i decu (najmanje 14, sa nekim procenama da je ima čak 30-toro ili 40-toeo); s toga nije uopšte čudno da je bio upleten u skandalozne ljubavne afere. Dok je bio u braku sa Kiti Garman upoznao je osamnestogodišnju Karolin Blekvud, i kao mnogi umetnici sa ovog spiska, zaljubio se i okončao svoj brak sa Kiti. Karolina i Lucijan tajno su se venčali 1953, nikakvo iznenađenje nije činjenica da ni taj brak iz strasti nije dugo potrajao.

Pegi Gugenhajm

Poznata kolekcionarka i članica visokog društva, Margarita Gugenhajm, poznatija kao Pegi, poznata je i po tome što je tokom života imala puno ljubavnih afera. Na primer, tokom braka sa Lorensom Vejlom, započela je svoju vezu sa piscem Donom Holmsom – vezom koja je potrajala do njegove iznenadne smrti. U jednom trenutku bila je udata za Maksa Ernsta, brak je bio poprilično nestabilan i nije potrajao dugo. Iako je često njen ljubavni život viđen kao skandalozan, Pegi je svoj život živela po svojim uzusima.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Umetnost and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>