blizunet

HLEB MALO DRUGAČIJE

Hleb napravljen po ovom receptu je daleko od tradicionalnog hleba. Jeste da ima žitarica i jeste da ima oblik hlebova iz kalupa, ali sve ostalo ga čini drugačijim. Recept sam slučajno videla kada ga je moja drugarica „okačila“ na svoju fejsbuk stranicu. Dopao mi se kao ideja, a pre svega mi se dopao jer ne sadrži brašno. Bilo je potrebno poprilično vremena, truda i eksperimentisanja da bih konačno dobila hleb kakav je bio na fotografiji uz ovaj recept. Ne znam da li je osoba koja ga je prevodila ili prepisivala negde pogrešila ili prosto nije isprobala recept pre nego što ga je objavila ali da bi bio u komadu i da bi se lepo ispekao trebalo je par ispravki. Bilo kako bilo, korekcije su napravljene, helb je uspeo i recept i fotografije su pred vama. Zahteva malo vremena, ali je toliko ukusan da mu malo ko može odoleti.

ceonet

Potrebno je – mera je šolja od 250 ml

½ šolje semenki suncokreta (sirovih oljuštenih), ½ šolje lanenog semena, ½ šolje lešnika ili badema (ja kupujem pečene), 1 ½ šolja ovsenih pahuljica, 2 supene kašike susama, 4 kašike mekinja, 1 kašičica soli, 1 kašika meda ili stevije (ja koristim steviju), 3 kašike maslinovog ulja, 2 šolje vode.

Kako se sprema:

Lešnike staviti na dasku pa preći preko njih oklagijom da se malo usitne. Sve suve sastojke izmešati u činiji. U drugoj činiji izmešati vodu i maslinovo ulje pa preliti preko suvih sastojaka, dobro izmešati i prebaciti sve u silikonski terin (pravougaoni kalup zapremine 1 l). Kašikom lepo poravnati i ostaviti da stoji preko noći da bi sastojci upili vodu.

Kako se peče:

Sutradan rernu zagrejati na 180 stepeni C, staviti hleb u kalupu da se peče na sredini rerne. Peći ga 30 minuta. Izvaditi pa ga izvrnuti na mali pleh (ja stavim i papir za pečenje sa svaki slučaj) i vratiti u rernu pa peći još 30 minuta, poslednjih 10 minuta staviti na 200 stepeni C.

Izvaditi hleb i ostaviti da se ohladi. Tada je spreman za nestajanje (da ne kažem konzumaciju).

Napomena I:

Dobro ohlađen hleb se može staviti u plastičnu kutiju  pa će trajati nekoliko dana (mada sumnjam, ako ima više od jednog konzumenta hleb će nestati brzinom svetlosti).

Napomena II:

Koliko god da je hleb ukusan i da mami da se pojede još povedite računa hoće da zaboli tibica od veće količine.

vertikalnonet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>