naslovnane

LEPINJICE

Recept je orginalno sa BBC Food sajta. Izvorno ove lepinjice bi se pravile sa semenom crnog luka ili crnog susama. Kako se ta semena kod nas teško pronalaze u prodavnicama ja ih naravno pravim bez i ništa im ne fali. S obzirom da je kod nas puna kuća ješnih mere koje ja koristim su ozbiljne, ali u ovom receptu ću dati uslovno rečeno normalnu. Naravno može se praviti i od polovine ove mere, a ista se može i udvostručiti.

Potrebno je:

½ kilograma belog brašna, i još malo za posipanje, 2 kesice suvog kvasca, 2 kašičice soli, 320 ml vode, 2 kašičice maslinovog ulja i još malo za mešenje (ulje može biti i kikiriki, od grožđanih semenki…).

Kako se prave:

U vanglu staviti prvo so, pa brašno, na kraju kvasac, u činijicu sipati toplu vodu i dodati ulje. Postepeno dodavati tečnost na brašno i polako prvo vrhovima prstiju mešati sastojke pa ih onda mesiti uz konstantno dodavanje tečnosti (dok se ne potroši). Brašno treba da se odvaja od zidova vangle, testo treba da je mekano, ali ne i lepljivo.

Sipati malkoc ulja na radnu površinu, izručiti testo pa ga mesiti dobrih 5 minuta, možda i malo duže (ja uvek navijem alarm da bih ga zaista mesila tih 5 minuta i duže). Što se duže testo mesi to su posle bolje lepinjice.

Čistu činiju premazati sa malo ulja (može se staviti na parče kuhinjskog ubrusa pa njime preći preko unutrašnjosti činije) i u nju staviti testo. Prekriti krpom i ostaviti da nadođe, dok se ne duplira u zapremini.

Kako se peče:

Kada je testo naraslo najveći pleh (to je obično onaj koji se dobija uz šporet/rernu kada se kupi) staviti na sredinu rerne i uključiti  da se greje na 250 stepeni C.

Naraslo testo izručiti na površinu posutu sa malo brašna i premesiti. Podeliti na 8 malih komada pa svako oblikovati u krug debljine ½ santimetra (nije problem i ako je deblje). Prekriti ih krpom dok se rerna ne ugreje na zadatu temperaturu.

Kada je temperatura postignuta, sipati malo brašna po vrućem plehu i na njega staviti lepinjice (ako je moguće ne vaditi pleh iz rerne). Zatvoriti vrata i peći ih 6, 7 minuta. Ne smeju da se prepeku, tek toliko da dobiju smeđkaste flekice.

Izvaditi ih i umotati u krpu da se malo poduspare.

Napomena 1:

Ako se pravi veća količina, lepinjice se peku u dve ture, tako što se prva izruči na krpu, pa se pleh vrati u rernu na par trenutaka da se dogreje te se postupak ponovi (malkoc brašna, lepinjice…)

Napomena 2:

Meni se još nije dogodilo da mi nisu uspele. Za sve one koje sekira u ovom receptu je odnos brašna i tečnosti vrlo precizan, nije odokativan samim tim razlog manje za brigu. Izvrsne su i sutradan.

polovcenet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>