blizunet

PUSLICA TORTA

Recept za ovu tortu/kolač pronašla sam u svom omiljenom časopisu sa receptima, koji na moju veliku žalost od 2013. više ne izlazi kod nas. Časopis se zvao Sale&Pepe, imam sve brojeve od majskog 2007. pa do majskog 2013. Svako malo im se vraćam, a svaki recept koji sam spremala bio je savršen. Ne samo što je bio ukusan, nego je bio napisan veoma precizno i uvek je uspeo baš kako je trebalo. Bez suvišnog odlaganja predstavljam vam veoma jednostavan desert.

Potrebno je:

160 gr crne čokolade (može Menaž), 160 gr bele čokolade + 20 gr za dekoraciju (tipa Milka), 250 gr urmi bez koštica (ako kupujete sa košticama onda je potrebno 300 do 320 gr sa košticama), 160 gr badema, 80 gr oraha, 4 belanceta, 80 gr šećera i malo soli

Kako se sprema:

Belu i crnu čokoladu izlomiti (npr. dok je još u omotu ja čokoladu izudaram o radnu površinu, onako pošeteno i sa svih strana), bademe i orahe staviti na dasku pa preko njih preći nekoliko puta oklagijom da se dobiju krupniji komadi, urme iseći na krupno. Sve sastojke izmešati.

Mikserom umutiti belanca sa malo soli (prstohvat), kada postanu penasta (providno) dodavati šećer kašiku po kašiku i lepo umutiti da se dobije sjajan i čvrst šne. U šne kašikom nežno umešati pripremljene sastojke.

Kako se peče:

Papirom za pečenje obložiti okrugli kalup prečnika 20 cm. Najbolje je ako se na manji pleh stavi prilagodljivi kalup (izgleda kao dupli metalni prsten na razvlačenje, ima da se kupi npr. u Kiki). Pirpremljenu smesu sipati u kalup, špatulicom lepo poravnati i staviti da se peče u rernu prethodno zagrejanu na 180 C stepeni. Peći 40 minuta.

Pečenu tortu izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u kalupu. Tek kada se dobro rashladila pažljivo je izvaditi iz kalupa i papira za pečenje te staviti na tacnu. Ukrasiti rendanom belom čokoladom.

Napomena I:

Prilikom sečenja torta hoće da se kruni, nemojte se uplašiti ništa niste pogrešili, prosto je tako. Ne mogu baš da se seku tanki parčići, ne znam da li je to dobro ili loše, ali je ukusno.

Napomena II:

Veoma je ukusna, veoma je jaka i savršeno ide uz čašu belog Bermeta vinarije Kiš (bar meni).

celakropnet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>