06

ZAVRŠETAK LETA

Poslednji dan leta ove 2017. godine izgledao je kao prvi dan jeseni – siv, kišan, prohladan. Krevet, ćebe, knjiga, čaj i radio prosto su mamili u svoj zagrljaj. Opet, rano je da se već u septembru tako provede dan, šta će biti na zimu! Pouzdano najbolji način da se pred jesensko/zimsko tmurovanje saseče u korenu je prisustvovati rađanju umetničkog dela, pa još ako je rađanju akvarela, pa još ako je rađanju akvarela kroz interakciju sa publikom, pa još ako je rađanju akvarela u interakciji sa publikom u Muzeju šibica u Sremskim Karlovcima, onda je to zaista jedini i najbolji način.

muzej

Završetak dvonedeljnje izložbe akvarela Dragane Pajković Dodig u Muzeju šibica u Sremskim Karlovcima bio je taj najbolji način da se tmurovanje saseče. Otvaranje izložbe takođe je počelo nastankom jednog akvarela, po sunčanom danu, u dovrištu. Zatvaranje, nekako u skladu sa zatvaranjem/završetkom, obeleženo je stvaranjem novog u prostorijama Muzeja, okruženo akvarelima nastalim na nekim drugim izložbama, u nekim drugim galerijama diljem Evrope i Srbije.

Akvarel sa otvaranja izložbe sa potpisima učesnika u performansu

Akvarel sa otvaranja izložbe sa potpisima učesnika u performansu

Ovoga puta izranjanju balerine iz lazurnih tonova crvene i plave, pored publike pristigle iz Novog Sada, Beograda i naravno Sremskih Karlovaca, prisustvovali su i đaci Filološke gimnazije u Sremskim Karlovcima zajedno sa svojim profesorom Bratislavom Stevanovićem.

Profesor Bratislav Stevanović ds učenicima Karlovačke gimnazije

Profesor Bratislav
Stevanović ds učenicima Karlovačke gimnazije

Profesor je prvo malo pričao, objašnjavao čemu prisustvuju i zašto je to važno, pa je Dragana pričala kako je sve počelo, objasnila kako je inspiracija stigla sasvim slučajno dok je čitala autobiografiju Salvadora Dalija, prikazala video rad nastao ovoga leta u Parizu u Međunarodnom centru za umetnost.

Dragana Pajković Dodig u priči sa gostima

Dragana Pajković Dodig u priči sa gostima

Kada smo lagano uvedeni u stvaralačku atmosferu uz zvuke klavira, oslobođenih laganom rukom Jožefa Ritera, mogli smo da se uz pomoć slikarke upustimo u igru stvaranja. Dečji rekviziti, akvarel papir, razređeni pigmenti, malo spretnosti, više pokušaja i balerina je rođena.

Profesor je prvi hrabro iskoračio

Profesor je prvi hrabro iskoračio

Pa malo đaci

Pa malo đaci

Pa malo gosti iz Novog Sada

Pa malo gosti iz Novog Sada

Posle igranja malkoc razlivanja

Posle igranja malkoc razlivanja

Da bi akvarel bio gotov brzo malo se pomogne sušačem za kosu

Da bi akvarel bio gotov brzo malo se pomogne sušačem za kosu

Umetnica je Balerinu poklonila đacima Filološke gimnazije u Sremskim Karlovcima, da je gledaju, da joj se dive i da pamte kako su poslednjeg dana leta 2017. godine doprineli njenom nastanku.

Dragi đaci i profesore jedna uspomena na današnje druženje. Puno vam hvala.

Dragi đaci i profesore jedna uspomena na današnje druženje. Puno vam hvala.

Ponosni smo na doprinos nastanku ovog akvarela.

Ponosni smo na doprinos nastanku ovog akvarela.

Lamentiram nešto danas dan nakon stvorenog umetničkog dela, stvorenog relativno brzo, stvorenog tu ispred nas, na naše oči, izronjenog našom igrom, potpuno jedinstvenog i unikatnog, i pitam se da li smo svi mi koji smo učestvovali i svedočili ovom aktu svesni značaja te igre nastanka? Da li smo negde izgubili, možda, sposobnost da prepoznamo važnost buđenja i nastajanja umetničkog dela sada, tu pred nama? Toliko toga doživimo u toku jednog dana/nedelje/meseca/godine ni ne stignemo sve da sagledamo, preradimo i smestimo na pravo mesto. Možda nam ovakav događaj pomogne da pronađemo u sebi mesta za uzbuđenje rađanja jednog umetničkog dela na završetku leta.

Fotografije Majda Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>