IMG_2346

SVETSKI DAN SECESIJE

SECESIJA U BEOGRADU

Po prvi put od kako je 10. juna 2013. ovaj dan ustanovljen kao Svetski dan Secesije ( Art Nouveau World Day) sajt Lepota života organizovao je okupljanje u Beogradu sa temom ‘Secesija u Beogradu’. Zainteresovani su se okupili u više nego prikladnom ambijentu renoviranog Robnog magazina Viktora Azriela, danas Kafeterija 1907, i proveli nekoliko sati u priči o secesiji, vremenu u kojem je nastajala, društvenim okolnostima i karakteristikama tog stila u arhitekturi Beograda.

Renovirani Robni magazin – Kafeterija, jedno je od onih mesta koje pleni posebnošću, različitošću, a pre svega pričom o svom nastanku i činjenicom da je u pitanju jedini u potpunosti, od temelja do krova, preko materijala i dekoracije secesijski prostor u Beogradu (o samom Magazinu sam već pisala).

Ko god da je bio kreativna misao iz renoviranja ovog mesta, svoj posao je uradio više nego dobro. Savremeni industrijski dizajn, po kojem su Kafeterije inače poznate, u ovom okruženju našao je svoj pravi izraz i savršeno se uklopio u modernost Robnog magazina, koja ni posle 110 godina postojanja ne gubi na svojoj aktuelnosti.

Iako malkoc bučan za povod kojim smo se okupili, ambijent Kafeterije – Robnog magazina dodatno je inspirisao moju malenkost i doprineo da priča o secesiji bude puna, bogata i živa. Moglo je satima još da traje…

Da sve bude u odgovarajućem maniru pobrinula se Sonja Tomić iz Kruševca i njen Sonjin slatki svet, sa keksićima ukrašenim u stilu secesije.

Nema potrebe puno pričati, dovoljno je pogledati fotografije Maje Medić koje, umetnost same za sebe, tako savršeno dočaravaju atmosferu našeg prvog skupa povodom Svetskog dana secesije. Ovo je početak, bio je silovit i emotivan, a nastavak sledi…

Do novog susreta sa vama… Vaša Lepota života

Poruka jedne od učesnice skupa: „Poštovana gđo Sikošek, htela bih da Vam se zahvalim za divnu priču o secesiji danas u Kafeteriji 1907. Vaše predavanje bilo je izuzetno zanimljivo, ispričano jednostavnim, a lepim jezikom, protkano divnim vezama sa vremenima pre i nakon secesije i sa zadivljujućom količinom ljubavi i očiglednom posvećenošću. Moja skromna znanja obogatili ste danas divnom pričom. Hvala vam i na čarobnom poklonu“.

Krupni plan

Pogled na grupu

U zanosu

U zanosu

IMG_2384

IMG_2382

IMG_2371

IMG_2366

IMG_2362

Samo da nešto proverim

Samo da nešto proverim

I dalje teče priča

I dalje teče priča

IMG_2411

IMG_2395

U skladu sa temom

U skladu sa temom

Kafica je pomogla koncentraciji

Kafica je pomogla koncentraciji

Svi slušamo

Svi slušamo

A onda su došli na red Sonjini keksići

A onda su došli na red Sonjini keksići

Jao što su slatki, koji ću ja da uzmem

Jao što su slatki, koji ću ja da uzmem

Za uspomenu da se fotografiše

Za uspomenu da se fotografiše

Dobar deo publike je već otišao, ali je grupna slika ipak napravljena. Zadovoljni svi, predavačica posebno

Dobar deo publike je već otišao, ali je grupna slika ipak napravljena. Zadovoljni svi, predavačica posebno

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>