MESNA PITA

Recept koji sledi dobila sam od dragog prijatelja Kenana Muslića von Schneebergera, takođe istoričara umetnosti. Izgleda da smo mi istoričari umetnosti ozbiljno naklonjeni kuvanju, a i da nam ide od ruke.

Najlepše od svega sto je recept jednostavan i zapravo je ‘nastavak’, ili ono što bih ja nazvala 2 u jedan. Evo i recepta pa će sve biti mnogo jasnije zašto se zove Mesna pita.

03

Potrebno je:

1 paket lisnatog testa; pileće/ćureće meso ili oba, preostalo bilo pečeno bilo iz supe; oko 150 gr kikirikija pečenog bez ljuskice; oko 50 gr pečenog susama, so, biber, majonez, pavlaka.

Kako se sprema:

Rernu ugrejati na 220 stepeni C

Meso od pečenog pileta ili ćurke koje nije pojedeno ili skuvano u supi, ja sam konkretno kuvala supu od pilećeg i ćurećeg mesa iseckati ili rukama rascepkati i staviti u dublju činiju. U to dodati zdrobljeni kikiriki (preko kikirikija preći nekoliko puta oklagijom ili zdrobiti u avanu), susam (na suvom tiganju prepečen), soli i bibera po želji, pavlake i majoneza po želji, ne previše, a sve zavisi od količine mesa.

Jedan komad testa (od 2 u paketu) razvaljati kao krug za tepsiju 26cm prečnika (ako je manja količina mesa može i manja tepsija) i pokriti dno i zidove posude, viškove koji vire preko ivice posude iseći. Sipati fil i poravnati.

Drugi komad testa razvući u krug prečnika tepsije pa njime poklopiti fil i prstima spojiti sa testom koje stoji uz zidove tepsije. Izrezati nekoliko proreza u krug (da ispuštaju paru), premazati jajetom.

Kako se peče:

Tepsiju staviti na sredinu rerne i peći oko 20 minuta. Važno je da se lisnato testo lepo ispeče, a to zavisi od rerne.

Napomena:

Od testa koje vam je preostalo možete ukrasiti poklopac, tada na poklopac dobro premazan jajetom ređati ukrase te i njih premazati.

01

Fotografije Majda Sikošek

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *