MAGIČNI PEJSAŽI

U svetu kojeg sve više oblikuje nauka Jozef Bojs (nemački umetnik, teoretičar umetnosti, performer XX veka – prim. aut) je prepoznao umetnost kao jedinu reovlucionarnu snagu „… samo umetnost može ponovno pokrenuti sva čovekova čula, suprotstavljajući ih isključivom diktatu racionalnog’’.

Ovaj citat čuvenog Bojsa sam po sebi mi se nametnuo dok sam posmatrala slike Nede Stamatović na njenoj upravo otovorenoj samostalnoj izložbi u galeriji Kulturnog centra ’Mladost’ u Futogu. Njeni ’magični pejsaži’, kako se izložba i zove, lep su primer magičnog realizma, slikarskog pravca iz 20-tih godina XX veka. Drveće, voda, poneko stepenište slikani su da na pravi pogled izgledaju realistički, stvarno, ali ih svetlo i atmosfera čine magičnim, nestvarnim, izmaštanim.

19

Na prvi pogled meki su, privlačni, ’romantični’ i romantičarski, a zapravo teški, nespokojni, isijavaju napetos i traženje. U svakom od njih tačka intenzivnog svetla vuče pogled i dušu, kao put ka spasenju.

08

I obični i neobični su magični pejsaži Nede Stamatović, slikarke školovane na beogradskoj Likovnoj akademiji (Fakultetu likovnih umetnosti), stasavaloj u Francuskoj kroz pedagoški rad i druženje sa umetnicima iz celog sveta.

10

12

Neobično obično se uklapaju u večernji pejsaž pustog Futoga, zaspalog u mraku. Futoga sa svetlima koja neobično obično osvetljavaju crkvu i glavnu ulicu. Futoga u kome je Kulturni centar Mladost, sa direktorkom Aleksandrom Rajak i slikarem Uglješom Colićem koji vodi likovni savet galerije. Sa mladim ljudima koji su puni elana, energije, vizije i želje da od svog malog mesta nadomak Novoga Sada naprave oazu umetnosti i kreativnosti.

Futoška crkva, slikano mobilnim telefonom

Futoška crkva, slikano mobilnim telefonom

Glavna ulica u Futogu, slikano mobilnim telefonom

Glavna ulica u Futogu, slikano mobilnim telefonom

Neobično običan je bio ovaj izlet na otvaranje izložbe Nede Stamatović, putovanje autobusom koji vas ostavi gde vama to odgovara, druženje sa toplim, srdačnim, optimističnim ljudima, pomsatranje neobično običnih, magično realnih pejsaža sa svetlom na kraju tunela.

15

Slikarka Neda Stamatović

Slikarka Neda Stamatović

Za sve umetnike topla preporuka da prate konkurse ove galerije i da se odluče za izlaganje u Futogu. Nećete pogrešiti. Svima ostalima, ako idete u Novi Sad, svratite poneki put i do Futoga, nije daleko… Ne samo zbog čuvenog kupusa.

Aleksandra Rajak, direktorka KC Mladost, Futog

Aleksandra Rajak, direktorka KC Mladost, Futog

Uglješa Colić, član likovnog saveta galerije

Uglješa Colić, član likovnog saveta galerije

Fotografije Majda Sikošek

Fotografije Futoga slikane mobilnim telefonom, tim povodom izvinite na lošem kvalitetu (P.S. uklapaju se u neobično obične magične pejsaže).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *