GALERIJA MILAN KONJOVIĆ

Subotnji izlet prvog oktobarskog vikenda 2016. godine odveo je dve drugarice na put do Sombora, grada na krajnjem severozapadu zemlje. Nakon kafice popijene u jednom od mnogih kafea ovoga grada zaputile su se u Galeriju Milan Konjović, galeriju otvorenu 1966. godine i to zbirkom od 500 dela koje je umetnik poklonio svome gradu. Kako na zvaničnoj internet prezentaciji ove galerije piše, slikar je poklon svome gradu propratio rečima: „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnome gradu, one jedino njemu i pripadaju.“

05

07

Centralno jezgro grada Sombora osmišljeno je krajem XVIII i početkom XIX veka, drugačije je od nekih drugih po tome što ga čine tri trga povezana kružnim ulicama – Vencima. Na jednom od tih trgova, Trgu svetog Trojstva gledajući na Gradsku kuću nalazi se zgrada Galerije Milan Konjović. Tu će vas dočekati ljubazni i predusretljivi domaćini radi da sa vama prozbore koju reč i uz puno poštovanja i ljubavi prepričaju umetnikove dogodovštine i detalje iz života.

Zgrada Galerije Milan Konjović

Zgrada Galerije Milan Konjović

U ulaznom holu na levoj strani stoji stari slikarev bicikl, za koji kažu da su ga skoro dobili i da su jako zbog toga srećni. Iako je imao auto i to ne neki nego čuvenu Citroenovu ’Ajkulu’ i vozača spremnog da ga u svakom času odveze ’gde god da gospodin zapovedi’ Konjović je najviše voleo da se vozi na svom biciklu, jer tako može ići lagano i razgledati okolinu i u njoj uživati i inspiraciju prikupljati.

16

U prostorijama na spratu svake treće godine organizuju reprezentativne postavke, trenutno je izložena četrnaesta po redu – „Kontinuitet modernosti u slikarstvu Milana Konjovića“, autora Save Stepanova. Na veliko zadovoljstvo autorke ovoga teksta.

Majstor boje, po svojim rečima „…Mislim da spadam u red dramatičara, ekspresionista i kolorista…“ (intervju za list „Mladost“ 1958), slikar impulsta, strasti i emocije, slikar koji je došao do praga apstrakcije da bi se na tom pragu i zaustavio, slikar pastuoznih namaza koji je u svojim 80-tim godinama u svojoj završnoj fazi započeo ’djalog’ sa vizantijskom umetnošću u kojem će odbaciti reljefnost a obgrliti prozračnost.

08

Slike nastale posle 1985. iz takozvane 'vizantijske faze'

Slike nastale posle 1985. iz takozvane ‘vizantijske faze’

Šetnja kroz sobe i kroz stvaralaštvo jednog od naših velemajstora opčinjavajuća je, vanvremenska i zahvaljujući trenutnoj postavci šetnja kroz modernost.

04

Toj modernosti i osećaju bezvremenosti svakako doprinose intenzivno, duboko crveni zidovi koji čine da slike naprosto ’iskaču’ u prostor, podvlačeći svojim intenzitetom jačinu i masivnost boja samih ostvarenja.

13h

Mnogo je ljubavi, truda, entuzijazma i znanja uloženo u ovu, a verovatno i u sve prethodne postavke. Mudro je ostavljeno da stvaralac i njegovo delo govore sami za sebe.

11

09

12

„Nakon 1953. godine, potpuno sam se oslobodio svih stega i preašo na čist i intenzivan kolorit. Zazvonile su: plava, žuta, zelena, pojavila se masivna crna kontura. Desio se moj stvaralački vrhunac i u tom stilu urađene slike su zaista inzvaredne. Crvena, crna, žuta… povećavaju se, dobijaju svoj puni prostor i u punom intenzitetu se sve više razvijaju…“ Milan Konjović

06

Imajte na umu koliko god vremena provedete u Galeriji biće vam malo, želećete da se vratite strasti, lepoti, jačini, užitku.

03

Fotografije – Majda Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *