LUDO TESTO

Od ovog testa se može spremiti sve što vam padne na pamet, od uštipaka i mekinja prženih u ulju ili kiflica sa sirom ili džemom… mogućnosti su ograničene samo vašim idejama. Na slikama je mini pica (tačnije pizza) koja je omiljena u našoj kući. Recept se inače pojavio takoreći niotkuda tokom 90-tih godina XX veka, u doba ozbiljne ekonomske krize. Pre nekog vremena naletela sam na njega u svojim sveskama sa recpetima, te sam odlučila da ga ponovo uvedem u upotrebu. Ne slutim ja na neku nevolju (pu, pu što bi rekli stari), samo mislim da je ekonomičan i zgodan.

Potrebno je:
3 jaja; 1,5 kesica suvog kvasca; 1 kg brašna; 80 ml jogurta ili kiselog mleka; 80 ml vode, 80 ml mleka, 80 ml ulja.

Kako ga spremamo:

Mleko sa vodom zagrejati lepo ne da ključa nego da puši, pa mu dodati jogurt, ulje i izmućkana jaja. U veliku činiju staviti brašno i kvasac pa zamesiti gusto testo. Ako neko ima veliki stojeći mikser koji može da mesi testa staviti prvo tečne sastojke pa na njih sipati brašno i umutiti. Može se mestiti u početku i običnim mikserom sa dodacima za testo (oni spiralni) ali samo dok se ne zgusne inače ‘oće da pregori (govorim iz ličnog iskustva).
Testo izručiti na pobrašnjenu površinu i malo mesiti da se lepo sjedini te ga odmah staviti u najlon kesu (malkoc veću) i u frižider. Prva upotreba testa je posle 3 sata, a onda kako vam duša ište naredna 2 do 3 dana.

Važna napomena:

Testo u kesi lepo naraste ne dirajte ga sve do momenta kada ćete ga upotrebljavati, tada ga prvo premesite (ja obično pocepam tu kesu da bih lepo izvadila testo). Premešeno preostalo testo staviti u novu kesu i vratiti u frižider do sledećeg korišćenja. Nema potrebe svaki put stavljati novu kesu, ali ako se baš zalepi nije nikakav problem samo je zameniti.

Napomena za mini picu:

Ako se peče ova mini pica terba joj (u mojoj rerni) 12 minuta na 260 stepeni program ventilator sa grejačem i donji grejač u rerni. U svakom slučaju koja god pica da se peče temperatura treba da je visoka, a vreme pečenja ne sme biti predugo (obično je to za veće pice između 15 do 18 minuta). Tako se dobija fino hrskavo testo, a sastojci ne budu prepečeni.

DSCF1621

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *