sinagoga12

FOTO-KONKURS

Poziv za učešće na foto-konkursu za izložbu fotografija

„Secesija – ljubav prema prirodi“

Sajt Lepota života, udruženje građana Klub Lepota života, UPG Noć muzeja http://www.mgb.org.rs/ pozivaju vas da učestvujete na foto-konkursu za izložbu fotografija

„SECESIJA – LJUBAV PREMA PRIRODI“

Teme ovogodišnje izložbe fotografija su:

Elementi biljnih i životinjskih ornamenata (uključujući i insekte) na arhitekturi secesije, u uređenju enterijera u stilu secesije, nameštaju ili ukrasnim predmetima u istom stilu, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije.

Detalj sa kuće trgovca Stamenkovića u Beogradu, ulica Kralja Petra. Foto M. Sikošek

Detalj sa kuće trgovca Stamenkovića u Beogradu, ulica Kralja Petra. Foto M. Sikošek

Fotografije biljaka, životinja, insekata u prirodi koji se mogu naći na arhitektonskim ornamentima na zgradama, u uređenju enterijera u stilu secesije, nameštaju ili ukrasnim predmetima, poput suncokreta, ljutića, loza, hrasta, vilinog konjica, leptira, psa…

Vudi - pas uživa u hrizantemama. Foto M. Sikošek

Vudi – pas uživa u hrizantemama. Foto M. Sikošek

Elementi biljnih i životinjskih (uključujući i insekte) ornamenata na vitražima. Ove godine je vitraž izabran kao tema obeležavanje Svetskog dana secesije pa bi bilo lepo da se na izložbi nađe i poneka fotografija sa vitražima (poput onih u Sinagogi u Subotici).

Vitraž u Sinagogi u Subotici. Foto M. Sikošek

Vitraž u Sinagogi u Subotici. Foto M. Sikošek

Izložba će biti postavljena u galeriji „Karst“ u Muzeju Jovana Cvijića u Beogradu. Otvaranje je predviđeno za 16. maj 2020. u okviru manifestacije Noć muzeja, a svečano zatvaranje za 10. jun 2020. Svetski dan secesije, kada će biti proglašeni pobednici konkursa i dodeljene nagrade.

Konkurs je otvoren od dana objavljivanja na sajtu lepotazivota.rs do 5. aprila 2020. godine do 24,00h. Sve prijave pristigle nakon ovog roka neće biti uzete u razmatranje.

Žiri u sastavu Maja Medić fotografkinja, Klub Lepota života; Milena Sekulić turizmološkinja, Klub Lepota života; Majda Sikošek istoričarka umetnosti, Klub Lepota života i Angelina Banković istoričarka umetnosti, Muzej grada Beograda će od fotografija pristiglih na konkurs odabrati 48 radova koji će biti deo izložbe. Jedan deo pristiglih radova koji ne budu izabrani za izložbu, biće uključeni u projekciju „Secesija – ljubav prema prirodi“.

Šta fotografisati

Elementi dekoracije inspirisani prirodom koji se fotografišu za ovaj konkurs moraju biti u stilu secesije i moraju biti iz perioda između 1890 – 1925.

Fotografije mogu biti sa zgrada koje su zidane u ovom stilu ili imaju dekorativne elemente u ovom stilu. Pozivaju se učesnici konkursa da šalju fotografije sa teritorije cele Srbije.

U obzir dolaze i fotografije detalja unutrašnje dekoracije, poput zidnog slikarstva, delova nameštaja, ukrasa, lustera… koji su u stilu secesije, a direktno su inspirisani prirodom.

One koji se odluče za fotografije prirode molimo da detalji budu jasni i relevantni – polje suncokreta je u redu, ali samo lep pejsaž nije prihvatljiv.

Propozicije

Učesnik može poslati najviše 5 fotografija, A3 formata (297 x 420 mm), u rezoluciji 300 dpi (za štampu). Naziv fotografije sadrži: ime i prezime autora, broj fotografije (primer: milica_micic_01); u propratnom tekstu emaila poslati ime, prezime i konktakt autora; kao i adresu i naziv objekta sa kojeg su detalji (primer: Milica Micić, email: milica@…; telefon: 06….. opis forografija: 1. milica_micic_01 – hotel Moskva, Terazije ili 2. milica_micic_03_suncokretili 3. milica_micic_05_lusterudomuj.cvijica).

Slanjem fotografija na konkurs autori garantuju da su fotografije njihovo autorstvo (da nisu pozajmljene ili preuzete sa interneta). Učešćem na konkursu autori fotografija pristaju da one budu iskorišćene u promotivne svrhe izložbe i Svetskog dana secesije.

Gde i kako poslati fotografije

Fotografije za konkurs se šalju isključivo preko aplikacije WeTransfer na email adresu majda@lepotazivota.rs

Za sva pitanja možete pisati na email majda@lepotazivota.rs ili u inbox FB stranice Lepota života

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Posted in Istorija umetnosti, Muzeji i galerije, Putovanja, Umetnost and tagged , , , , , , , .