naslovna

DRAGANA ILIĆ – SKULPTURE ONIH KOJI POSMATRAJU

Nekada

„’Gledam, mislim i osećam – dakle postojim’ mogla bi biti parafraza Dekartovog aksioma u slučaju četiri mlade autorke predstavljene na ovoj izložbi.“ Rečenica kojom sam počela tekst u katalogu moje prve autorske izložbe u, tadašnjoj, galeriji Dannia Art i mog ozbiljnog i ličnog susreta sa radom vajarke Dragane Ilić.

Naslovna strana kataloga izlože u galeriji Dannia Art, Beograd, septembar 1993. Slika druga s leva 'Autoportret' Dragana Ilić

Naslovna strana kataloga izlože u galeriji Dannia Art, Beograd, septembar 1993.
Slika br. 2. ‘Autoportret’ Dragana Ilić

Bilo je to septembra 1993. godine. Godine koja će ostati zabeležena kao jedna od najgorih godina u skorijoj istoriji, a opet godine koja je za mene bila uspon u mom profesionalnom radu. Godine koja dokazuje da lepota i umetnost spašavaju život.

Na izložbi koju sam tada osmislila učestvovale su četiri mlade autorke: Dragana Ilić i Nina Kocić vajarke te Vesna Martinović i Elizabeta Matorkić slikarke. Različiti likovni izrazi, zajednička težnja ka poetici ličnog doživljaja.

Fotografije sa otvaranja izložbe u Dannia Artu. Gornja fotografija, s leva na desno: Dragana Ilić, Elizabeta Matorkić, Majda Sikošek, Vesna Martinović Donja fotografija, s leva na desno: Elizabeta Matorkić, Majda Sikošek, Zoran Majdin, Drgana Ilić, Vesna Martinović

Fotografije sa otvaranja izložbe u Dannia Artu.
Gornja fotografija, s leva na desno: Dragana Ilić, Elizabeta Matorkić, Majda Sikošek, Vesna Martinović
Donja fotografija, s leva na desno: Elizabeta Matorkić, Majda Sikošek, Zoran Majdin, Drgana Ilić, Vesna Martinović

Sada

Proleteše za malo pa tri decenije. Događaji se smenjivaše, ta i mnoge druge izložbe postadoše daleke uspomene, a onda videh najavu za izložbu skulptura Dragane Ilić. Povukla me neka nostalgija… U vreme izložbe u Dannia Artu Dragana je bila tek svršena studentkinja Fakulteta likovnih umetnosti, a danas je na tom istom fakultetu vandredna profesorka…

Deo postavke u suterenu galerije

Deo postavke u suterenu galerije

O izložbi

„Letos mi se desilo jedno neobično i neočekivano iskustvo: višednevno i višesatno poziranje Dragani Ilić za izvođenje mog skulptorskog portreta. Razlog ovog događaja sastojao se u nameri umetnice da za svoju samostalnu izložbu u Galeriji Rima u Kragujevcu izradi i prikaže portrete nekolicine beogradskih istoričara i istoričarki umetnosti, sa svim potencijalnim konotacijama koje mogu da proizlaze iz ovih ukrštenih profesionalnih i međuljudskih odnosa.“ – iz teksta Ješe Denegrija u katalogu izložbe.

Skica za portret Ješe Denegrija

Skica za portret Ješe Denegrija

Zanimljiva i intrigantna ideja umetnice da izradi portrete istoričara i istoričarki umetnosti, da ih postavi ispred sebe i posmatra ona njih kao što oni posmatraju njena i sva ostala umetnička dela. Da posmatra i vaja posmatrače.

Osmotrila je i izvajala Dragana posmatrače maestralno, prepoznatljivi su odmah, ali su i priča za sebe, priča o njoj i njenom radu kroz njih, priča ispričana kroz terakotu – njen medij.

Mileta Prodanović, u pozadini Ljuljana Ćinkul

Mileta Prodanović, u pozadini Ljuljana Ćinkul

O katalogu

Ako ćemo iskreno nisu ni posmatrači/modeli ’ostali dužni’, i oni su se o svom iskustvu posmatranih posmatrača izrazili kroz svoj medij – tekst u katalogu.

Irina Subotić

Irina Subotić

Irina Subotić, Ješa Denegri, Lidija Merenik, Liljana Ćinkul, Mileta Prodanović, Danijela Purešević, Darka Radosavljević Vasiljević,  Jovan Čekić, Dragica Vuković, Svetlana Petrović – imali su priliku da pisanom rečju iskažu svoj doživljaj posmatranog posmatrača.

Detalj skice za poprsje Irine Subotić

Detalj skice za poprsje Irine Subotić

Lidija Merenik

Lidija Merenik

„Portreti koje ona vaja odišu izrazitom ekspresijom, senzibilnošću i duhovitošću. Dragana ima, kako sama kaže, ljubav prema gledanju…“ – napisah onomad u katalogu, davne 1993. godine. Ništa se promenilo nije. I dalje su ekspresivni, i dalje zahtevaju naše aktivno gledanje, komunikaciju i pobuđuju maštu. I dalje govore o modelu koliko i o stvaraocu.

Izložba je po prvi put održana 2018. godine u galeriji Rima u Kragujevcu, ovog februara dopunjena je i otvorena u galeriji Rima u Pariskoj ulici broj 8 u Beogradu.

Opet su neka čudna, smutna vremena, a evo ponovo je tu galerija koju su otvorili entuzijasti u Kragujevcu, a onda zahvaljujući srećnim životnim okolnostima, otvorili je i u Beogradu. Opet umetnost današnjice u misiji spašavanja razuma i života.

lbdublet

Fotografije – M. Sikošek

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .