golemimedenjak

DIVAN DAN

Mnogo puta do sada sam se uverila da seminari pre svega služe da bi se stekla nova znanja, čule nove informacije, videlo kako to neko drugi radi, no ništa manje seminari su okruženje u kojem se stiču novi poznanici. Neki od poznanika vremenom prerastu u prijatelje jer se u jednom jedinom momenut „pročitate“ i prosto „kliknete“ kao da se poznajete ceo život. Upravo takav slučaj se dogodio meni na novembarskom seminaru „Muzeji i komunikacija“ u Novom Sadu, u organizaciji Nacionalnog komiteta ICOMa (ICOM – Međunarodni savet muzeja) i Artis Centra. Tom prilikom upoznah Zoranu Drašković Kovačević iz Narodnog muzeja Kruševac, tačnije iz Kuće Simića. Što bi rekli ‘to je bio početak a sve ostalo je istorija’.

Negde u decembru 2015. Zorana je poslala poziv mnogima sa obaveštenjem da je u pripremi izložba o rođendanima i da svako ko želi i može doprinese bilo pričom, bilo predmetom – poklonom, čestitkom, fotografijom… Divna ideja pomislih ja, pravo povezivanje muzeja i publike, savremeni muzeološki pristup u potpunosti. Odavno su muzeji prestali da budu samo zgrade koje čuvaju neprocenjivo blago koje sa strahopoštovanjem posmatramo, a kustosi i naučnici izučavaju. Muzej je deo naših života, ili bi bar trebalo da bude, muzeji su naši koliko i onih koji u njima predano rade.

Razmeni smo poneku poruku, otposlah par priča o tome kako se to radilo u mojoj bližoj i daljoj porodici. Ne uspeh da pronađem par nekih fotografija koje sam želela da joj pošaljem al’ ajd sad. Početkom februara je pao dogovor da ću obavezno doći na otvaranje tako jedne ineteresantno/emotivne izložbe. Kako se dogovorismo tako bi urađeno.

Srede jedne tmurne i za malo pa kišne 24. februara 2016. oko dva sata po podne, ovoga puta veći srebrno sivi, auto sa dve saputnice krenuo je put Kruševca na izložbu “Divan dan”. Put polu prazan, sunce izmilelo, nas dve u dobrom raspoloženju čavrljamo i sa nestrpljenjem prelazimo kilometražu.

Ne prođe mnogo stigosmo u grad čestitoga knjaza Lazara i pred Kuću Simića u samom centru. Dočekaše nas domaćinski, sa retko dobrom kafom. Uzbuđenje na vrhuncu, otvaranje zvanično samo što nije.

Kuća Simića

Kuća Simića

Ne zna čovek gde bi pre. Da li da se divi katalogu izložbe „Divan dan! Rođendani istorijski aspekt i savremeni običaji“, a i njemu da l’ više zbog maštovitog dizajna, da l’ zbog tekstova Zorane Drašković Kovačević, Snežane Nenezić i Aleksandra Miletića koji temu rođendana, jednog od mnogih običaja i porodičnih slavlja koje uzimamo zdravo za gotovo, izdižu iznad svakodnevice kroz priče od srednjeg veka do dana današnjeg.

katalog

katalozi2

Da li da se divi činjenici da su svi eksponati na ovoj izložbi prikupljeni od sugrađana koji su se rado odazvali pozivu. Da li da se divi samim eksponatima. Da li da se divi čarobnim medenjacima koje je za potrebe izložbe napravila gospođa Sonja Tomić. Sve navedeno je vredno divljenja ovim ili bilo kojim drugim redosledom, diviti se treba.

Ukrasni medenjaci gospođe Sonje Tomić

Ukrasni medenjaci gospođe Sonje Tomić

pavaroti pavaroti2

barbike belabarbi crnabarbi

Autorka je uspela da ulovi malo vremena da napravi par fotografija pre nego što je zaista mnogobrojna i vesela, a kakva bi pa drugačija bila, publika ispunila neveliki prostor Kuće Simića.

Pokloni za velike devojčice

Pokloni za velike devojčice

Pokloni za male devojčice

Pokloni za male devojčice

telegram2 telegram vaucer

Malo knjige

Malo knjige

I još po koja knjiga

I još po koja knjiga

A i po neka lutka

A i po neka lutka

Novinari, televizijske kamere, foto aparati, telefoni samo bljeska svi bi da uhvate delić atmosfere jedne neuobičajene izložbe.

guzva2 guzva

Da bi sve bilo kako valja, po redu i propisu, tu su i medenjaci za posluženje, a i slavljenička torta.

Medenjak za medenjaka

Medenjak za medenjaka

Rođendanska

Rođendanska

Došao je i trenutak za zvanično otvaranje. Zorana Drašković Kovačević je u pozdravnom slovu objasnila otkud baš ova i ovakva izložba: „U otkrivanju zanimljivih sekvenci kruševačkog građanskog života, od prve polovine dvadesetog veka do danas, muzejska radoznalost i veština su nas dovele do sledeće globalne svetkovine i običaja vezanih za nju. Posle svadbi, u dogovoru sa zainteresovanim sugrađanima i saradnicima iz kulturnih institucija, u zanimljivom istraživanju stigosmo do proslava rođendana.“ – iz kataloga izložbe. Zahvalila se svima koji su doprineli da bude baš ovakva kakva jeste i pozvala sve prisutne da uživaju.

Dogovaranje pred otvaranje

Dogovaranje pred otvaranje

Pa onda otvaranje

Pa onda otvaranje

Jesmo, svi smo vrlo ozbiljno shvatili poziv na uživanje i druženje, baš kao na pravom rođendanu. Vlasnici eskponata ponosno su pokazivali svoj doprinos, bilo je mnogo fotografisanja za uspomenu, puno priče, smeha, koktel… Sve kao na rođendanu.

Na lutki je prava, pravcata haljina za jedan 18-ti rođendan

Na lutki je prava, pravcata haljina za jedan 18-ti rođendan

Saradnica Vesna Bogdanović je pravo rođendanski dobila knjigu prigodnog naslova "Kako se voli Vesna". Lako.

Saradnica Vesna Bogdanović je pravo rođendanski dobila knjigu prigodnog naslova “Kako se voli Vesna”. Lako.

Ide sve lepše vreme, izložba će trajati do maja te eto ideje za neki izlet. Uostalom u Kruševcu ima toliko toga da se vidi, izložba „Divan dan“ je vredan podsticaj da se do istog i ode. Kruševljani će je sigurno obilaziti i po više puta i sa zadovoljstvom prepričavati priče sa svojih rođendana.

Usput svratite i do muzeja u vašem mestu, predložite im saradnju poput ove. Ne zaboravite muzeji su naši koliko i predanih muzejskih radnika.

Autori izložbe „Divan dan“ su Zorana Drašković Kovačević i Aleksandar Miletić. Stručna saradnica bila je Vesna Bogdanović.

Fotografije i video – Majda Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>