10

BRZI HLEB

Ovaj hleb je definitivno najbrži za spremanje i neodoljiv apsolutno. Pri svemu tome može da stoji bar pet dana i ništa mu ne fali, naprotiv. Recept je inače sa stranice BBC Food.

Potrebno je:

250 gr belog brašna, 250 gr raženog/ječmenog brašna, 1 kašičica sode bikarbone i 1 kašičica soli, 420 ml mleka sa 0,5% mlečne masti ili 110 ml vode i 110 ml mleka (u orginalu se koristi buttermilk).

Kako se sprema:

Rernu uključiti da se greje na 200 stepeni C. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje.

Izmešati brašna, sodu bikarbonu i so, pa dolivati tečnost i mešati varjačom da se sjedini.

Izmešana brašna, soda bikarbona i so

Izmešana brašna, soda bikarbona i so

Dodata tečnost

Dodata tečnost

Izbaciti na dobro pobrašnjenu površinu pa prebacivati po brašnu, ne mesiti ni slučajno, samo prebacivati da se lepo sve slepi. Ja za tu priliku koristim tzv. poslastičarsku špahtlu (moja je metalna, ali može biti i plastična).

Ovako izgleda kada se izruči na radnu površinu

Ovako izgleda kada se izruči na radnu površinu

Poravnan hleb i poslastičarska špatula

Poravnan hleb i poslastičarska špatula

Formirati kuglu koja se blago pritisne da se poravna, ‘zakrsti’ i stavi u pripremljen pleh. Pospe se malkoc raženim brašnom i ubaci u zagrejanu rernu.

Hleb spreman za pečenje

Hleb spreman za pečenje

Peći 30 minuta, izvaditi i staviti hleb na rešetku da se dobro ohladi.

Gotov hleb

Gotov hleb

Prijatno.

Fotografije Majda Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>