kodvukanet

TRŠIĆ

Nedaleko od Loznice na Zapadu Srbije nalazi se selo Tršić, selo kao selo verovatno bi ostalo poznato samo onima koji su se u njemu rodili ili njihovim precima, da se 1787. godine u njemu nije rodio Vuk Stefanović Karadžić. Reformator srpskog jezika i srpski filolog. Sudbina ga je vodala čudnim putevima, ali ga je želja za znanjem nagonila da pronalazi način da to znanje stekne.

Sakupljajući narodne umotvorine, ne bi li ih od zaborava sačuvao, zaplovio je u reformatorske vode u želji da narodni jezik postane i jezik učenih ljudi i nauke, da srpski zameni slavenosrpski i da ga konačno svi razumeju.

Trnovit je to bio put, borba sa predrasudama, stereotipima i verovanjem da je narodni jezik prostački i da se elita i intelektualci ne mogu tako izražavati. Današnjim tumačenjem može se reći da je Vuk započeo demokratizaciju jezika.

Tridesetih godina XX veka Udruženje Podrinaca i Šabačka narodna knjižnica isposlovali su da se na mestu gde se nekada nalazila kuća Vukove porodice podigne spomen-kuća. Napravljena je po ugledu na brvnare/kuće kakve su u XIX veku građene u tom kraju, a opremljena je nameštajem i pokućstvom iz tog doba. U dvorištu su podignuti i vajat, kačara, ambar, koš za kukuruz, mlekar. Spomen-kuća i okućnica su deo spomeničkog kompleksa Tršić, koji se prostire na 2 hiljade hektara i pruža uvid u život sprpskog sela s kraja XIX veka.

kucanet

No, da krenem od početka. Do Tršića se stiže preko Loznice, solidnim putem. Obeleženo je pristojno i ne bi trebalo da se zaluta, mada… Na ulazu je veliki parking, sa leve strane je škola, na desnoj su domaćinske kuće koje nude smeštaj za one koji bi da se malo odmore od gradske vreve.

Velika drvena kapija, karakteristična za ovaj kraj (Jadar) i tabla obeležavaju ulazak u spomnički kompleks. Na tabli je mapa svih objekata koji se nalaze na ovoj velikoj površini. Drveni bilbordi sa narodnim mudrostima vode do Vukove spomen-kuće. Ne mora da bude logično i ne mora svako da zaključi kako treba da ih prati da bi stigao tamo gde je naumio. Meni i mojim pratiocima u posesti Tršiću nije bilo tako očigledno, ali nam je ljubazna gospođa na ulazu u dvorište Vukove kuće skrenula pažnju na taj detalj, pa evo i ja skrećem pažnju svojim čitaocima.

kapijanet     izrekanet

Objekti koji čine ovu celinu većinom su poklon i preneti su sa raznih imanja i ponovo podignuti ovde u Tršiću. Današnja namena im je naravno drugačija, umesto vajata kao mladenačke spavaće sobe, magaze ili kuće sada su to radionice, izložbeni prostori, biblioteka, biljna apoteka…

Amfiteatar u kome se održavaju Vukovi sabori podignut je 1964. godine, zahvaljujući entuzijazmu i trudu studenata filoloških fakulteta iz Beograda i drugih gradova ondašnje države (SFRJ), kao i srednjoškolaca iz Loznice i Valjeva. Na tom prostoru 2004. godine podignuta je i drvena crkva po ugledu na crkve/brvnare građene u XIX veku.

panoramanet    zvoniknet

crkvicanet

Novi milenijum doneo je nove tehnologije koje u savršenoj harmoniji sa staromilenijumskim kućama olakšavaju zainteresovanima učenje i bavljenje naukom. Multimedijlane radionice ruku pod ruku sa starim zanatima, vodenicama i prirodom za lečenje umorne savremene duše.

Od parkinga do Vukove spomen-kuće lepa je šetnja, a ove godine posebno s obzirom da je vlažna i kišovita koliko jeste (uprkos mukama i nevoljama donela je ova vlaga ponešto valjano) trava i zelenilo su bujni, intenzivnih zelenih nijansi, meki, topli i bogom dani za umorne oči i napete nerve.

recicanet

  poglednet

Za obilazak spomne-kuće valja izdvojiti 150 dinara, ne povlašćena karta, ili manje za kategorije poput đaci, studenti… Vredi pitati ljubaznu kustoskinju da ispriča sve o ovom mestu, kući, objektima, Vuku – priliku da se nauči ili čuje nešto novo nikada ne treba propustiti.

Kome nije dovoljna šetnja po kompleksu može se uputiti i šetačkom stazom do manastira Tronoša, gde je Vuk poslat da školu uči, ali kako su ga više terali da čuva stoku no što su ga znanjem hranili njegov otac ga kući vratio uz obrazloženje da stoku i kod kuće može čuvati.

Spomenički kompleks Tršić još jedno je u nizu mesta u našoj lepoj domovini koji bih preporučila za letnji obilazak i užitak. Može se prenoćiti, a i ne mora. Na žalost nisam se raspitala o autobusima, ali sam sigurna da se iz Loznice veoma lako može njime doći, a od Beograda do Loznice skoro svakog sata ima po jedan autobus. Lako i brzo, a vredno svakog truda.

Detaljnije informacije o spomeničkom kompleksu Tršić mogu se naći na www.ckvkaradzic.org.rs

uzbrdonet         ulaznet

kosnicenet

pecnet      sobanet

kodvukanet                       kuhinjanet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>