Stiglo nam je leto te je red da se spremaju letnja jela. Salata o kojoj je danas reč je bogata i može se jesti kao glavno jelo. Recept sam videla u kuvarskoj emisiji australijskog kuvara Bilija, a vremenom sam pravila razne varijacije. U ovom postu vam nudim jednu od varijacija, a i poneku ideju za promenu.
Potrebno je:
½ kg očišćenih lignji, krupniji paradajz (4 do 5), krastavac (3 do 3), 1 do 2 paprike, 2 čena belog luka, 1 ljuta papričica ili 2 do 3 feferone, maslinovo ulje.
Kako se sprema:
Lignje iseći na trake, staviti u činiju, zajedno iseckati ljutu papričicu (ili feferone) i beli luk pa izmešati sa lignjama, sipati maslinovog ulja i izmešati da se lepo prekriju sve lignje.
U činiju u kojoj se salata servira naseckati paradajz i papriku. Krastavac pripremiti na sledeći način, ako je domaći mali oljuštiti ga, ako je dugački zeleni ne mora da se ljušti već se samo dobro opere. Preseći ih na pola po dužini, pa kašičicom izvaditi semenke. Tada iseći na režnjeve i sipati u činiju sa paradajzom i paprikom. Izmešati.
Pošto je povrće pripremljeno ispeći lignje.
Kako ispeći lignje:
Uzeti što veći tiganj ili šerpu (u kojima može da se peče bez ulja) i dobro ih zagrejati pa ubaciti pripremljene lignje. Mešati 2 minuta, kada su svi komadi pobleli gotovo je (ako niste sigurni probajte komadić pa ako je mekan spreman je). Mogu se ispeći i na električnom roštilju.
Kako završiti salatu:
Gotove lignje preliti preko povrća dodati malkoc soli i maslinovog ulja i sve dobro izmešati.
Napomena:
Poslužiti odmah, ali može i hladno. Ne treba brinuti zbog dosta soka koji se nakupi, vrlo je ukusan, a ko sme neka slobodno močka hleb.
Napomena o varijacijama:
Umesto povrća može se upotrebiti 2, 3 vrste različitih zelenih salata ili kombinacija stabljika i lišća celera, listova bosioka i krastavaca. Uostalom probajte sa bilo kojim svežim povrćem koje volite sigurno nećete pogrešiti.