potica1

POTICA

Recept moje tetka Bože, mastorice u kuhinji. Potica je inače slovenački tradicionalni slatkiš i nalik je onome što je kod nas štrudla, samo je testo bogatije, filovi mogu biti od oraha, ali je za mene najbolja ona sa slatkim sirom i začinom koji se zove pehtran (estragon). Recept je uzela moja mama i čuvala ga k’o oči u glavi, ali se nije usudila da proba da je napravi, ja sam davno skupila hrabrost probala i uspela. Od tada pravim je relativno često. Za fotografiju se naravno opet ispričavam jer je napravljena pre nego što sam o istoj ponešto naučila.

Potrebno je za testo:

½ kg brašna (oštro tip 400), 30 gr kvasca, 1 kašičica soli, 120 gr margarina, 4 žumanca, 2 dl mleka, 100 gr šećera, strugana kora 1 limuna, 1 vanil šećer i 1 kašičica ruma.

Potrebno je za fil (od oraha):

½ kg oraha mlevenih, 1-2 dl mleka, 200 gr šećera, suvo grožđe, 4 belanca, 1 vanil šećer, 1 kašičica ruma, 1 narendana jabuka.

Kako se sprema testo:

Na početku da kažem da se testo savršeno može pripremiti u multi praktiku sa tzv S nožem za testo (plastičan je i u obliku slova S), ali može i u šerpi. Evo kako se to radi u šerpi. Brašno staviti u šerpu ili u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje sipati 2 kašike mlakog mleka, kašičicu šećera i kvasac (izdrobljeni) pa izmešati varjačom. Ostatak mleka malo smlačiti u loncu, u njemu rastopiti margarin i šećer, izmaći pa dodati žumanca i lepo izmutiti. Polako nalivati u brašno i mutiti varjačom, pa onda preći na mikser sa dodacima za mućenje testa, te mutiti dok testo ne počne da se odvaja od šerpe/vangle. Ostaviti na toplom, poklopljeno krpom da naraste.

Za pripremu u multiju: brašno staviti u multi, prethodno razmutiti kvasac u malo mlakog mleka sa kašičicom šećera i 2 kašičice brašna pa ostaviti da počne da radi. Resto mleka pripremiti kako je napisano. Prvo u brašno dodati kvasac pa umutiti, pa zatim dodavati polako dok se muti resto mleka da se sve fino sjedini. Izvaditi iz multija malo premesiti (testo je veoma meko ne treba brinuti) pa ostaviti u vangli pokriveno da naraste.

U  međuvremenu pripremiti nadev.

Kako se sprema nadev:

Mleko (za početak 1 dl pa dodavati po potrebi) staviti da provri pa u to sipati šećer da se otopi, zatim staviti orahe da lepo upiju mleko (ako treba dodati malkoc mleka). Izmaći pa dodati vanil šećer, narendanu jabuku i umućen sneg od belanaca.

Kako se filuje:

Naraslo testo razvući (pobrašnjaviti površinu lepo da se ne lepi) što tanje. Fil premazati po celom testu osim par santimetara na početku da bi se lepo zalepilo (može se ostaviti malo belanca pa premazati da se bolje zalepi). Zarolati i prepaciti u pleh sa peki pekom, mora se obično previti u obliku slova П, a može se staviti i u kuglof. Ova operacija je veoma delikatna jer je sve to poprilično meko i lako se raspada. Najbolje je da se pleh drži naslonjen na radnu površinu tako da se zarolana potica sa nje samo svuče u pleh. Bez nerviranja ništa strašno i ako se malkoc raspadne sve se to lepo popravi.

Kako se peče:

Peći u rerni na 200 stepeni C oko 50 do 55 minuta.

potica

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>