1

PEKARSKE KIFLE

Godinama sam čeznula za pravim pekarskim kiflama kakvih se sećam iz svog detinjstva. Mekane, a opet malkoc žilave kada se kidaju. Rastresite ali ipak čvrste. Pojednostavljeno za kiflama koje se prave bez dodataka za brzo ovo ili ono, za ovakav ili onakav izlged i već tome slično. Kada na njih pomislim setim se sebe kako ih režem na pola po dužini, mažem puterom i pre svakog zalogaja ih močim u šolju sa vrućim kakakoom. Na moju veliku sreću fotografija kifli koje su mi ličile na te moje iz sećanja pojavila se na fejsbuk strani „Domaćice“. U komentaru ispod slike ja napisah da čeznem za takvim kiflama kad eto u privatnoj poruci gospođa Zdenka Mandić Maksimović mi javi da je ona autorka tih kifli i fotografije i posla mi recept. Praveći ih ja sam ih malkoc izmenila, no ništa bitno, a rezultat je pred vama.

2

Potrebno je:

1 kg brašna, 2 kašičice soli, 1 supena kašika šećera, 2 kesice suvog kvasca, ½ litre vrele vode i 1 dl ulja. Plus ulja za podlogu i premazivanje.

Kako se prave:

U duboki sud staviti so pa brašno, šećer, kvasac ulje te uz lagano dodavanje vode mesiti testo. Voda treba da je što toplija, koliko da može da se stavi ruka a da ipak ne peče dramatično. Testo u sudu mesiti dok ne počne da se odvaja od zidova posude, tada ga izbaciti na pouljenu radnu površinu i mesiti minimum 5 minuta, da postane lepo elastično i glatko. Nuljiti čistu činiju staviti testo u nju, pokriti krpom i ostaviti da naraste.

Testo premešivati nekoliko puta (bar 2, 3 puta), svaki put na pouljenoj površini. Nadolaziće brzo zbog vruće vode i kvasca.

Posle trećeg premešivanja testo podeliti na 16 komada (može i na manje pa će kifle biti veće), napraviti kuglice i poređati ih na nauljeni poslužavnik, pokriti i ostaviti da narastu.

Narsle kuglice na nauljenoj površini oklagijom razvaljavati u elipsaste komade, ne suviše tanke i rolati po dužini.

Urolane kifle poređati opet na nauljenu radnu površinu, pokriti i ostaviti da narastaju.

Kako se peku:

Dok pripremljene kifle narastaju uključiti rernu na 250 stepeni C, u rernu staviti pleh/plehove (ako imate mogućnost za pečenje u više plehova odjednom) da se greju zajedno.

Kada je postgnuta temperatura otvoriti vrata rerne i pleh izvući koliko da mogu da se poređaju kifle, na njega baciti malo brašna ili kukuruznog griza i poređati kifle. Vratiti u rernu i peći 12-ak minuta. Naravno sve zavisi od rerne i jačine.

Napomena:

Ako u rerni može da se peče samo na jednom plehu nije problem, samo će se postupak ponoviti sa drugom turom kifli, a one će malo duže narastati (neće im škoditi).

Napomena 2:

Kifle se mogu premazati i žumancetom pre pečenja, ali po meni nije potrebno.

Fotografije – Majda Sikošek

3

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>