natpisnet

OTVARANJE IZLOŽBE HENRIJA MURA

Sinoć (u četvrtak 11. spetembra) u Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba „Henri Mur – grafičar“. Izloženi su radovi iz bogate kolekcije Britanskog saveta, koju je Savetu pre trideset godina poklonio sam umetnik.

Kultura je sigurno najbolji i najlakši način za komunikaciju među ljudima i narodima, a crteži, grafike i modeli za Murove skulpture su svakako univerzalni jezik. Izložbu obavezno treba pogledati i u njoj uživati. Mi ćemo pokušati da vam prenesemo atmosferu sa otvaranja.

„Henri Mur – grafičar“ mnogo je više od izložbe, a otvaranje je bilo dostojno velegrada kakav mi mislimo da Beograd jeste i da zaslužuje da bude. Ispred ulaza u Muzej transprenti, reflektori, crveno plišano uže na stubovima, oni koji propuštaju samo goste po pozivu. Unutra svetla, toalete, odela, parfemi, elegancija, prelepe devojke u teget haljinama da požele dobro veče i da se nađu pri ruci, reflektori, kamere, foto aparati, gužva taman kako treba, ne prevelika da se ne može disati, poznate ličnosti, počasni gosti.

ulaznet              sabalkona

devojcicanet

Uzrujao se Beograd i njegovi gosti, davno nisu imali ovakav spektakl oko jedne izložbe. Dok su se svi skupili bilo je vremena da se izložba zapravo obiđe, doduše ne onako kako se to radi polako, objekat po objekat, već informativno, ali ipak da se upije majstorski crtež, lagana forma, jasan stameni oblik i da se pojača iščekivanje za sledeću posetu kada će se u tišini muzejskog prostora bez velike gužve gledati na tenane.

grupicanet

Dok se autorka pripremala da napravi nekolicinu fotografija crteža za ovu priču, diskretno su joj skrenuli pažnju da se ne smeju crteži fotografisati anfas, tj. direktno s preda već mora malo iskosa i ne baš detaljno. Razlog je činjenica da su u Pakistanu uz pomoć nekog već softvera uspeli da od fotografija tih grafika/crteža odštampaju grafike koje su kasnije prodavali bez autorstva. Novo doba – nove muke.

crtezinet

Okupljanje zvanica u centru atrijuma Narodnog muzeja i postavljanje kamera najavilo je zvanično otvaranje izložbe. Deo publike se okupio, deo je ostao raštrkan po prizemlju i na balkonu, žagorilo je na sve strane, no još niko nije izašao pred mikrofon.

publikanet             kamerenet

Prva je reč imala mr. Bojana Borić Brešković direktorka Narodnog muzeja, zborila je lepo, zahvalila se na ovoj časti i izrazila nadu da će Muzej napredovati. Žamor je bivao nekako sve glasniji, ali opet govor nije bio predugačak, ozvučenje nije suviše jako pa biće bolje.

direktorkanet

Gospođa Borić Brešković pozvala je gospodu Tonija O’Brjana direktora Britanskog saveta za zapadni Balkan i gospodina Dejvida Mičinsona bivšeg dugogodišnjeg direktora Fondacije Henri Mur i prijatelja čuvenog umetnika. Gospoda su uz finu dozu britanskog šarma i humora u maniru razgovora rekli ponešto o samoj zbirci – šta je inspirisalo Mura da toliko svojih radova pokloni baš Savetu i o tome kako je bilo raditi s njim.

britanci

U skladu sa novim pravilima nakon simpatičnog dvojca publici se kratko obratila i predstavnica Banke Inteze, kao glavnog sponzora.

Posle tog kraćeg propagandnog programa (ostanite uz nas vraćamo se posle kratkih reklama rekli bi u televizijskom programu) imali smo prilike da čujemo i novog britanskog ambasadora u Srbiji njegovu ekselenciju Denisa Kifa. Njegova ekselencija je, na izvrsnom srpskom jeziku, između ostalog izrazio i nadu da će Narodni muzej ponovo biti ono što je bio i više.

ambasador

Doduše početak njegovog govora obeležio je manji, skoro neprimetni incident. Naime, žamor sa početka priče nije, kako su se poneki nadali, s vremenom prestajao već je bivao sve jači i neprijatniji, kada je gospodin amabasador izašao postao je zaista neizdrživ, nakon prvih par reči on je kao svaki lepo vaspitani čovek zaćutao nadajući se će oni koji žamore shvatiti poruku, ili bar oni koji bi mogli da ih opomenu – nisu. Sačekao je dobrih dva minuta, pa kada je shvatio da od utišavanja neće ništa biti nastavio je svoj kratki govor. Nadam se samo da mu ta slika neće ostati prejako i predugo u sećanju.

Na kraju gostima na otvaranju obratio se i Ministar za kulturu i informisanje gospodin Ivan Tasovac, koji se osvrnuo na stvaralaštvo i značaj Henrija Mura u umetnosti.

ministar

Iako je žamor onih koji verovatno ne posećuju suviše često ovakve skupove bio neprijatna epizoda ipak je otvaranje izložbe „Henri Mur – grafičar“ nagovestilo kako bi mogao izgledati kulturni život ovog prestoničkog grada.

Specijalno za čitaoce sajta lepotazivota.rs pozirala je glumica Katarina Radivojević.

katarina

Potrudite se da pronađete vremena i sebi priuštite užitak gledajući ovu divotu u muzejskoj tami i tišini našeg Narodnog muzeja, koji se za ovu priliku umio, sredio i potrudio da izleda najbolje što može – nećete se pokajati.

lezfiguranet      fotkenet

skulpturicanet

P.S. ne propustite priliku da se slikate sa potpisom Henrija Mura u za to posebno pripremljenom delu, imaćete lepu uspomenu na ovaj događaj.

M&M                uakciji

Fotografije sa otvaranja – Majda Sikošek, fotografija autorke u akciji i sa potpisom Henrija Mura – Maja Medić.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>