mpb02

MAISON BARILLI

Milena Pavlović Barili – mnogo toga u jednoj osobi. Mnogo talenata, mnogo želja, malo vremena. Preminula u svojoj 36 godini ostavila je iza sebe više od mnogih koji su poživeli duže.

mpb02

U septembru je u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu otvorena izložba autora Stefana Žarića Maison Barilli: Belgrade/New York, izložba modnih crteža i ilustracija Milene Pavlović Barili.

“…Želim da verujem da je ovo (izložba – prim.aut)  moj skromni doprinos pobuni, slobodi izražvanja, humanizmu, demokratiji i kulturi deljenja…” Napisao je, između ostalog, o svojoj izložbi Stefan Žarić, nakon stručnog vođenja koje je okupilo preko stotinu ljudi. Mogu samo da se složim i potvrdim da je doprinos ne skroman nego veliki.

mpb03

O Mileni Pavlović Barili može se reći da se zna mnogo, a može se reći da se zna i malo. Sve zavisi o kom segmentu  njenog života i rada bi govorili.

Maison Barilli: Belgrade/New York prva je koherentna izložba na domaćoj sceni posvećena isključivo njenoj modnoj ilustraciji[1] koja nas vodi kroz vreme, Milenina putovanja i insteresovanja.

mpb04

Gradovi, umetničke škole, nova shvatanja, moda i modni trendovi, pa čak i metafizika prolaze u šetnji kroz izložbu. Beograd i Ar Deko uz lude dvadesete; Minhen uz barkone i holivudske kostime; Njujork sa neoromantizmom i američkim snom te neizostavni Pariz sa nadrealizmom i tračkom antike…

mpb16

Crtež je ono što odlikuje Milenine radove, jasan, čvrst, precizan, definisan. Umetnica vlada linijom bez velikog napora, jer da nije tako karikature glumice Glorije Svanson i Pole Negri ne bi bile izuzetne kao što jesu.

dublet3

mpb18

Ni komercijalne narudžbine ne mogu oduzeti maštu i prepoznatljivi stil umetnice. Reklama za šminku uz preporuku i savet za odgovarajuće boje neprimetno se utopiše u španske lepeze i prepoznatljive ženske likove.

mpb19

Koliko je umetnost bezvremena i uvek savremena, ma u kom periodu da je nastala, možda najbolje oslikava ‘Žena sa crvenom perikom u modelu haljine iz 1924.’

dublet2

Sve je tu i Milenina poetika, i metafizika, i modni trendovi, i zahtevi onoga ko ilustraciju naručuje, i sve je složno i sve teče…

mpb06

Nije izložba prevelika, ali nije ni mala. Možda ćemo tek kada prođe, vremenom shvatiti njenu važnost, kao što je uostalom trebalo vremena da i Milenu Pavlović Barili upoznamo i shvatimo njenu važnost. Možda će vremenom biti shvaćeno koliko je važno „da se modne ilustracije Milene Pavlović Barili zbog svoje jedinstvenosti i značaja prepoznaju kao kulturno dobro Republike Srbije.“[2]

dublet

mpb22

Trajaće izložba do 28. oktobra, biće tu i raznih pratećih programa te prošetajte i potvrdite tezu autora Stefana Žarića da je izložba zaista, ne skromni, nego veliki njegov „doprinos pobuni, slobodi izražvanja, humanizmu, demokratiji i kulturi deljenja…”

mpb10

Fotografije – Majda Sikošek

Zahvalnost dugujem Spomen zbirci Pavla Beljanskog što su mi ljubazno odobrili da fotografišem izložbu kako bi tekst o njoj bio što bolje ilustrovan.

[1] iz Uvodne reči Violete Tomić u publikaciji „Maison Barilli: Belgrade/New York“; Fondacija Milenin dom, Galerija Milena Pavlović Barili, Požarevac i Spomen zbirka Pavle Beljanski, 2018.

[2] Stefan Žarić, Modne ilustracije Milene Pavlović Barili, potencijalno kulturno dobro Srbije iz publikacije „Maison Barilli: Belgrade/New York“; Fondacija Milenin dom, Galerija Milena Pavlović Barili, Požarevac i Spomen zbirka Pavle Beljanski, 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged .