07

LUTKE JAPANA

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu će do 4. jula 2016. biti domaćin neobične putujuće izložbe – “Lutke Japana“. Nije ostalo previše vremena do zatvaranja ove izložbe, te toplo preporučujem da se iskoristi ovo malo preostalih dana i izložba obiđe. Japanska fondacija u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti potrudila se da nas upozna sa neobičnom japanskom tradiciojom reprezentativnih lutaka.

Ovaj tekst i fotografije su samo skromna ilustracija onoga što se može videti, a u video zapisu na kraju ovog teksta kustoskinja izložbe Milica Cukić, muzejska savetnica, objašnjava specifičnost Kokeši lutaka.

“U Japanu su lutke deo svakodnevnog života od davnina. Japanske lutke su odraz japanskih običaja i težnjih njegovih žitelja, odlikuju ih regionalne osobenosti, a tokom vekove razvile su se različite forme.” (iz predogvora Kataloga izložbe).

Osamdesetak eksponata jasno ilustruju upravo ovo što je opisano u katalogu. Od Hina lutaka, koje se prave specijalno za kolekcije koje izlažu porodice koje imaju ćerke na Dan devojčica 3. marta, kada se za njihovo zdrdavlje, blagostanje, mudrost i srećnu udaju. Komplet lutkica ima njih 15, a cela scena postavljena na sedam stepenika predstavlja spajanje princa i princeze u sveti brak.

14

Hina lutke u tradicionalnoj postavci na sedam stepenika prekrivenih crvenom tkaninom. Na vrhu je prinčevski par

Hina lutke: Princ i princeza

Hina lutke: Princ i princeza

Preko Gogacu lutaka, koje su za dečake isto kao Hina lutke za devojčice. U maju, 5. tačnije, proslavlja se Dan dečaka, kada porodice sa muškom decom izlažu lutke ratnika, raznih životinja poput tigrova, i mole se za zdravlje, sreću i snagu svojih sinova.

Intrigantni su ‘Hagoita drveni reketi‘ kojima se tokom novogodišnjih praznika igra neka vrsta badmintona. Bogato su ukrašeni slojevitom tehnikom Ošie (Oshie) kombinacijom papira, svile i pamuka. Danas Hagiota reketi više služe kao amajlije, a u Edo periodu često su na njima bili prikazivani elegantni likovi Kabuki teatra.

Oši Hagiota

Oši Hagiota

Eleganciju japanskih ženskih likova Kabuki teatra, posebno njihove frizure i kimonoe ilustruju Ojama lutke (Oyama).

Ojama lutka, predstava ženskog lika Kabuki teatra

Ojama lutka, predstava ženskog lika Kabuki teatra

Ojama lutke

Ojama lutke

 Ičimacu lutke (Ichimatsu) su realistična predstava dece.

Ičimacu lutke

Ičimacu lutke

Na oko najjednostavnije lutke Kokeši (Kokeshi) rade se u japanskoj tehnici trakslovanja (obrada na strugu za drvo). Nakon Drugog svetskog rata pojavile su se ‘Kreativne Kokeši ‘ lutke kada su umetnici pustili mašti na volju i napravili iskorak od tradicije.

Tradicionalne Kokeši lutke

Tradicionalne Kokeši lutke

Kreativne Kokeši lutke

Kreativne Kokeši lutke

 Ako ikako možete ne propustite čarobni svet mašte, vrhunskog zanatstva i umeća, naučite nešto novo o japanskoj kulturi i uživajte u bojama i motivima japanskih majstora.

Fotografije i snimak – Majda Sikošek

Montaža snimka – Janko Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>