Recept koji sledi je moj. Mnogi će se verovatno namrštiti na pomen kelja ili kovrdžavog kupusa, ali uz ovaj recept i najveći skeptici su uživali u istom. Ide zima, važno je da u ishrani imamo što raznolikije povrće, a kelj je jako zdrav i bitan našem organizmu. Utešno je što se sprema sa svinjskim fileom.
Potrebno je:
1 velika glavica kelja, 1 veći ili 2 manja praziluka, 1 ili 2 paprike crvene (zimi koristim zamrznutu), 1 svinjski file, so, biber, ulje (ja koristim palmino ili kikiriki).
Kako se sprema:
Prvo se pripremi file. Iseći file na medaljone (ne predebele oko pola santimetra debljine), posoliti i pobiberiti te ispržiti na dobro zagrejanom ulju. Ne treba pržiti dugo, oni su brzo gotovi. Izvaditi ih i staviti u posudu koja može da se poklopi.
Praziluk naseckati na kolutiće, paprike na komadiće, kelj na tračice. Na masnoći na kojoj je pržen file prvo propržiti praziluk, pa dodati kelj i malo ga posoliti. Mešati da ne zagori, pa ga poklopiti, a jačinu ringle smanjiti (ili utihnuti vatru ako je u pitanju plin) pa pustiti da otpusti vodu. Kontrolisati stalno i mešati (hoće da zagori ako se ne pazi). Kad malo šljone dodati papriku, dosoliti i pobiberiti po ukusu, promešati pa dodati i file. Sve poklopiti i još malo dinstati. Ukupno vreme dinstanja ne bi trebalo da bude duže od 15-tak minuta. Kelj i paprike ne treba da budu skroz meki i mlitavi, već tek nešto termički obrađeni.
Napomena:
Ne zna se da li je lepše toplo ili hladno. Može se poslužiti uz bareni suvi pirinač ili bareni krompir, ali je najbolje samo uz neku salatu.
Fotografije Majda Sikošek