Kao dokazani čokoholičar na odvikavanju pratim sajt Chocolate, Chocolate and More (čokolada, čokolada i još). Raznih divota nađe se na njemu, a jedna od tih divota, oprobana i potvrđena u našoj kući su Keksići (kukizi) sa belom čokoladom i orasima.
U orginalnom receptu se koriste Macadamia orasi, no kako takve kod nas ne mogu pronaći ja koristim naš domaće orahe. Pokazali su se dorasli zadatku.
Potrebno je:
225 gr putera (na sobnoj temperaturi), 190 gr šećera, 320 gr brašna, 3 jaja, 2 kašičice vanila ekstrakta, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 350 gr bele čokolade i 125 gr oraha
Kako se priprema:
Rernu ugrejati na 180 stepeni C.
Umutiti omekšali puter sa šećerom da bude fino penast, dodavati jedno po jedno jaje muteći između da se sve lepo sjedini. Dodati vanil ekstrakt, umutiti. U brašno umeštati prašak za pecivo i so pa dodati u puter smesu i dobro sve sjediniti mikserom.
Čokoladu iseckati na ne suviše sitne komade, orahe staviti u najlon kesu pa preći nekoliko puta oklagijom preko njih. U slučaju da se nisu dovoljno zdrobili dodatno ih sve zajedno iseckati velikim nožem. Ne treba da budu suviše sitni.
Čokoladu i orahe dodati smesi i dobro umešati. Može varjačom, ali može i mikserom, ništa se neće pokvariti.
Kako se peče:
Plehove u kojima će se peći obložiti papirom za pečenje. Sa dve kašičice kafene, koje se povremeno potapaju u vruću vodu, vaditi kuglice i stavljati na papir. Praviti razmak između kuglica.
Peći u zagrejanoj pećnici oko 13-15 minuta. Sve zavisi od rerne. Ispečene keksiće izvaditi iz pleha sa sve papirom za pečenje i ostaviti da se hlade dok se sledeća tura peče, pa ih tek onda stavljati na tanjir.
Napomena:
Najbolje je prvo svu smesu raspodeliti po plehovima pa tek onda započeti pečenje, najracionalnije je jer dok se jedna tura peče prethodna se hladi.
Fotografije – Majda Sikošek
1