DUGO ČUVANA TAJNA KONAČNO U JAVNOSTI
Brzo, lako i neodoljivo. Recept sam dobila od drugarice Ivane pre 3 godine i od tada je omiljena poslastica u našoj porodici, a i šire. Oduševite sebe i druge i pripremite ovu poslasticu koja garantovano obara sa nogu.
Potrebno je:
125 gr margarina (može i puter ali se dešava da ne ispadnu baš valjano, a nekima je i ukusu putrera prejak), 1 jaje, 150 gr šećera, 1 vanil šećer, 170 gr brašna, 1/2 praška za pecivo i 200 gr čokolade za kuvanje.
Kako ih spremiti:
Umutiti omekšali puter sa šećerom i vanil šećerom pa dodati jaje. Kada se sve to lepo sjedinilo dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju u sve to umešati na krupno nasečenu čokoladu (ja je neotpakovanu zdravo dobro izlupam tučkom za meso). Ko voli može da doda i malo cimeta u prahu.
Kako ih pečemo:
Rernu ugrejemo na 180 stepeni celzijusovih, plehove obložimo papirom za pečenje. Smesu možemo ređati na dva načina. Prvi je da kvasimo ruke pa pravimo kuglice veličine oraha te ih ređamo na papir sa bar 3 prsta razmaka između. Drugi da ne veliku kašiku za sladoled umačemo u toplu vodu, zahvatamo smesu i stavljamo na papir opet sa ona tri prsta razmaka. Pleh stavimo na sredinu rerne i pečemo 10 do 15 minuta. Vreme pečenja zavisi od svake rerne, ja u mojoj pečem 10 minuta, do toga sam došla tako što sam prva dva puta keksiće malkoc prepekla, ali ništa to njima ne smeta.
Veoma važna napomena:
Posle nekog vremena u rerni smesa počinje polako da se razliva i tako dobija oblik keksića i zato ostavljamo onaj razmak. Kada se pleh izvadi iz rerne povući papir za pečenje i sa njim zajedno na radnu površinu izvaditi keksiće te ih ostaviti da se malkoc rashlade. Dok su topli još su meki, nema razloga za paniku to tako treba, pa taman dok se sledeća tura ispeče prethodna se dovoljno rashladi da može da se stavi na tanjir.
Manje važna napomena:
Meni u veliki pleh (koji se dobije uz šporet) stane 12 keksića. Čisto za poređenje.
Fotografije Maja Medić, fotografkinja
49 1