hlebcicisasiromispanacem (1)

Hlepčići sa spanaćem ili rukolom

  ZA DORUČAK, UŽINU ILI VEČERU

Još jedan brz i jednostavan recept koji uvek uspeva. Recept sam videla u nekoj kuvarskoj emisiji na televitziji i prilagodila mojim potrebama, a cenim biće odličan i za vas. Hlebčići ili pogačice, kako god volite da ih nazovete, jedu se i klot uz mleko, jogurt, čaj… ili bez. Lepe su i sa malo putera ili sira, a odlične da se spakuju i ponesu na posao/fakultet ili u školu.

Potrebno je:

½ kg brašna; 1 ½ kašičica praška za pecivo; 1 kašičica soli; 75 gr listova rukole ili dve pune šake očišćenog spanaća sitno isečenih; 200 gr jakog sira (recimo beli ovčiji ili neki od kačkavalja); 250 ml pavlake; 250 ml hladne kisele vode.

Kako ih spremiti:

  Zagrejati rernu na 200 stepeni Celzijusovih i obložiti pleh papirom za pečenje.

U činiji izmešati brašno prašak za pecivo i so.  Dodati sir i rukolu/spanać i narendani ili viljuškom izgnječen sir.

Posebno izmešati pavlaku i kiselu vodu pa naliti u sredinu suvih sastojaka. Mešati varjačom koliko da se sjedine.

Istresti na pobrašnjenu površinu. Važno je znati da je smesa veoma žitka i lepljiva pa je potrebno lepo pobrašniti i malo ga nožem ili špatulom za testo prebacivati po brašnu. Nije potrebno da bude umešeno kao za hleb, već samo sjedinjeno.

Zatim rukama izravnati da bude debelo oko 4 santimetra. Ja testo tapkam i oblikujem ga u pravougaonik. Nožem iseći na 12 do 16 komada i staviti ih u pripremljeni pleh.   Peći ih dok ne budu pufnasti i zlatasti, što je oko 18 minuta (možda 15 u nekim rernama).

Zanimljiva napomena:

 Ovi divni hlebčići se mogu i zamrznuti. Zamrzavaju se pečeni i ohlađeni, a pre upotrebe se ostave da se odlede pa se stave u rernu na 5 minuta da se podgreju.

Još jedna napomena:

Ako neko ima multi-praktik onda je priprema još jednostavnija. Postupak je isti samo se umesto u činiju sastojci stavljaju u multi sa nožem za seckanje/mešenje. Ja prvo suve sastojke malkoc “ispulsiram” koliko da se izmešaju, pa onda dodam rukolu/spanać i sir i na kraju vlažne sastojke. Ne stavljam na preveliku brzinu i minut, dva mutim da se sve sjedini. Nemojte ga premutiti, koliko da se sve lepo spoji i dosta. I dalje sve kao i kada se testo izruči iz činije.

hlebcicisasiromispanacem 2

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>