_MG_0666

ČOKOLADNI KUGLOF

Pre nekoliko godina kasirka u MAXI-ju mi je ponudila njihov Maxi Magazin, koji izlazi jednom mesečno. Kako nisam baš bila raspoložena za još reklama skrenula mi je pažnju da ima recepata i to zanimljivih. Hmmm, recepti, novina za džabe… Prelistavajući ga kod kuće naišla sam zaista na par recepata koji su me zaintrigirali. Prvi na redu za isprobavanje je bio Čokoladni kuglof. Kako imam iskustva sa kuglofima na prvi pogled je recept delovao u redu te sam ga ispratila od slova do slova. Ispao je savršeno. Te ga i vama nudim.

_MG_0596 (1)

Potrebno je:

250 gr putera, 200 gr šećera u prahu, 1 vanil šećer, 6 jaja, rendana korica 1 limuna, 100 gr crne čokolade, 100 gr seckanih oraha, 100 gr krupno seckanih pečenih lešnika, 100 gr krupno seckanih pečenih badema, 200 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 50 gr putera za premazivanje kalupa, 5 kašika džema od kajsija

Kako ga spremiti:

Na pari istopiti čokoladu da bi bila spremna za dodavanje u smesu. Puter, šećer i vanil šećer umutiti penasto. Dodavati polako 1 po 1 žumance i sve lepo sjediniti. dodati limunovu koricu, orahe, bademe, lešnike i rastopljenu čokoladu. Dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju lagano umeštati sneg od 6 belanaca.

Kako se peče:

Rernu zagrejati na 175 stepeni C. Modlu za kuglof premazati malkoc rastopljenim puterom i posuti prezlama, pa smesu sipati u modlu. Malo protresti da se rasporedi ravnomerno i poravnati. Peći oko 50 – 60 minuta, što naravno zavisi od rerne. Da biste bili sigurni možete proveriti tako što ćete kroz sredinu probosti nožem ili drvenim štapićem za ražnjiće. Ako su suvi kada ih izvadite kolač je pečen.

Kako ga dovršiti:

Kada ga izvadimo iz rerne ostaviti ga u modli bar 10-tak minuta. Ni slučajno ga ne vaditi ranije hoće da se raspadne. Za to vreme na tihoj vatri rastopiti 5 kašika džema od kajsija sa 3 kašike vode. Odstojali kuglof izvaditi iz modle, preliti džemom. Opciono može se posuti listićima badema.

Napomena za lakši rad:

Orahe, bademe i lešnike ja stavim na dasku pa pređem preko njih više puta oklagijom tako da dobijem ne previše krupne komade za kratko vreme. Postoji i varijanta da se stave u kesu pa se izlupaju ravnom stranom tučka za meso. To je doduše bučnija varijanta, ali je isto tako efikasna.

Još jedna napomena:

Ako nemate modlu za kuglof možete smesu ispeći u običnom dubljem plehu pa ga seći na komade. Mada kuglof je kuglof.

Fotografije: Maja Medić – fotografkinja

_MG_0602    _MG_0676

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>