PLANOVI ENTERIJERA NOVOG DVORA IZ 1912.

Ne događa se često da zanimljiv i važan istorijski dokument iz privatnih ruku stigne u muzej (gde mu je i mesto), posebno ne ako nije u pitanju poklon već nadmetanje na aukciji.

U maju 2019. godine na sajtu gradnja.rs naišla sam na tekst o tome kako je antikvarnica u nemačkom gradu Tibinegnu izložila na prodaju katalog projekata za enterijer Novog dvora iz studija Avgusta i Elze Boze (August Bosse, Elsa Bosse) iz 1912. godine. Projekat za uređenje unutrašnjosti Novog dvora naručio je bio kralj Petar I. Na žalost čitav splet okolnosti, pre svega ratova, zaustavio je gradnju samog zdanja, a samim tim i sređivanje unutar zdanja. Kada je napokon završen 1921/22. u njega se kao kralj uselio Aleksandar I, sin prvobitnog naručioca. U tom trenutku predložene ideje već su bile zastarele i novi kralj je svoj dvor uredio prema novom dobu i novim estetskim kriterijumima.

Na našu sreću ’aber’ o ovom veličanstvenom katalogu stigao je do nadležnih i narednih nekoliko godina trajalo je pregovaranje oko otkupa. Kako svetlo ipak pronađe put kroz mrak, ove 2022. godine luksuzni album kožnih korica završio je tamo gde mu je i mesto u Muzeju grada Beograda.

U sali sa svodovima u Konaku knjeginje Ljubice izložen je, još ovog vikenda, ovaj album i njegova sadržaj. Ambijent je pravi (doduše u jednom uglu nema osvetljenja, ali to je druga priča, poslužite se baterijom na telefonu kako biste videli ono što je u tom uglu izloženo), akvareli i crteži (skenirani pa izloženi) zavređuju pažnju, ne samo jer su istorijski dokument, već i po lepoti i inspiraciji za maštanje na temu ’šta bi bilo da je bilo’.

Jasno je zašto novi Kralj nije mogao da ih iskoristi za svoj Novi dvor – nakon Velikog rata više ništa nije bilo isto pa ni potrebe i ukusi, a rođena je nova država i bilo je neophodno da se pokaže i dokaže velikom evropskom bratstvu.

Sreća i dobra volja su ovoga puta bile na strani istorije i Srbije, jer nakon toliko ratova i razaranja koliko ih je preživela i nakon gubitaka silnih arhiva, muzeja, biblioteka važno je da se bar ponešto vrati tamo gde pripada.

Teme za naučne radove raznih profila čekaju u redu da ispričaju priču o ovom jedinstvenom katalogu koji vas očekuje još ovog vikenda, 25. i 26. juna, u Konaku knjeginje Ljubice.

Fotografije M. Sikošek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , , , , .