Nutela, ali kakva – zdrava da zdravja ne može biti. Recept je sa sajta o veganskoj ishrani, a sastojci su pogodni za sve one koji vode računa o ishrani.
Lično uživam u ovoj poslastici veoma. Lako se pravi, još lakše jede.
Potrebno je (mera je šolja od 2,5 dl):
180 gr pečenih lešnika, 1/2 šolje kikiriki ulja (može i od semenki grožđa), 1/2 šolje kokosovog šećera (ima ga u dobro snabdevenim radnjama zdrave hrane), 1/2 šolje kakaoa (običnog, po mogućstvu holandskog, nikako onih instant zaslađenih poput nesquick-a ili milke), 1/2 šolje kokosovog mleka (iz konzerve ne u prahu), po ukusu malo cimeta ili/i ekstrakta vanile
Kako se sprema:
Sve sastojke sipati u multi praktik sa metalnim nožem i dobro izmiksati da bude kremasto. Ko želi kremastije može dodati još malo ulja, a ako je potrebno da bude malo tečnije može se dodati malo kokosovog mleka.
Napomena: To što je zdravije od kupovne Nutele ili one domaće pravljene sa običnim šećerom i čokoladom ili zaslađenim kakaoima ne znači da se može jesti u neograničenim količinama. Kokosov šećer ima manji glikemijski indeks (GI 35, običan šećer GI 60) i manje se obrađuje u proizvodnji te jeste bolji od običnog šećera, ali je i dalje šećer.
Fotografije – Majda Sikošek