dioš

NA GRANICI – KENAN MUSLIĆ von SCHNEEBERGER

GOSTJUĆI POST

Tekst i video u ovom postu pripremio je Kenan Muslić von Schneeberger, dragi poznanik, osnivač i voditelj Fejsbuk foto grupe Dvorci, crkve, stari gradovi foto/Castles, Churches, old towns photo. Kako sam osnivač u pravilima gurpe kaže “Grupa je osnovana s ciljem kako bi se pokazalo bogatstvo arhitekture, interijera i eksterijera”. Kako većina članova, a ima ih sa svih strana sveta, uz fotografiju napišu i pomalo o istoriji objekta koji je predstavljen, usput je ova grupa i lep način da se nešto nauči i sazna iz istorije naših i svih drugih prostora. Vredni Kenan svaki dan od izabranih fotografija pravi kolaže koji bi glat mogli da se nađu na nekom velikom i lepom posteru. Povremeno napravi i neki video gde fotografije ožive uz muziku. Video koji vam predstavljamo zove se “Na granici”. U Kenanovom tekstu pročitajte zašto, a u videu uživajte svim čulima.

NA GRANICI

Na razmeđi i granici naših prostora nekoliko je povijesnih ličnosti dalo i ostavilo svoj trag i oni su našli svoj mali dio u ovom videu. Koliko god mi sudili ocjenjivali, hvalili ili kritizirali danas su oni ipak samo daleka romantika prohujalih vremena.

Koliko je isto tako povijesti u našim genima, kodovima, mišljenima i srcima, od malih junačkih naroda sastavljenih na ovom prostoru uzavrele Europe gdje su se odvijale i bojovale najveće bitke, gubilo živote, prenosile priče i legende s koljena na koljeno, ne možemo zaboraviti i onaj vojnički ili čak i ljudski način poštivanja razlika i sličnost i svega onoga što su dvije kulture, vojske ili carevine ostavile ne samo nama nego i čitavoj toj Europi.

Bez obzira tko što rekao ili mislio ovaj video je napravljen u dobroj vjeri a u skladu sa slikama i glazbom, nekako ili ikako tematski povezane.

Haydnova simfonija velikoj carici Mariji Teresiji. Bethowen koji je gostovao u dvorcu Jastrebarsko, kod tada moćne i velike plemićke obitelji Erdoedy napisao je svoj Turski marš.

I što je ostalo Maria Theresia, Haydn, Beethowen, velika turska vojska i ovaj mali skromni video od viđenja povijesti na Vaš način.

Uživajte

Autor teksta i videa Kenan Muslić von Schneeberger.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>