bookclub_highlighted_image-01_01

KLUB LEPOTA ŽIVOTA

Poziv na prvo okupljanje kluba čitalaca Kluba Lepota života

29.03. u knjižari – kafeteriji Bookastore, Cara Lazara 12, Beograd u 18.00 časova

Činjenica da italijanska spisateljica, Elena Ferante, piše pod pseudonimom, već godinama intrigira globalnu javnost. Kako sama kaže u jednom od svojih retkih intervjua, njena potreba za anonimnošću proizilazi iz želje da„dela fikcije koja stvara imaju život za sebe i ostanu odvojena od same „aure pisca“. Ironično, ali vrlo razumljivo za ovo vreme globalnog senzacionalizma, kod određenog dela javnosti, misterija stvorena oko njenog identiteta ipak je privukla više pažnje nego sama njena dela.

Međutim, kada se uzme u obzir da na svetu ima još pisaca koji pišu pod pseudonimom, ali da ne postanu svi zbog toga predmet globalne medijske opsesije, neizostavno se nameće zaključak da se ono što je zaista intrigantno u vezi sa Elenom Ferante ipak, verovatno krije u samim delima ove spisateljice mnogo više nego u njenoj anonimnosti.

Teme kojima se bavi, neobičan književni postupak, ali pre svega virtuozna spisateljska veština, učinili su da Elena Ferante, navede ljude dvadeset prvog veka da bez problema čitaju „debele romane“. I ne samo da ih čitaju, nego i da razmišljaju o pročitanom, polemišu i diskutuju.

Vrlo brzo po objavljivanju prvog od četiri romana, četvoroknjižja Napuljska tetralogija, pod nazivom „Moja genijalna prijateljica“, u okviru izdavačke kuće Booka, Ferante je privukla pažnju i naše čitalačke publike.Pored prvog, kod nas su do sada su objavljena i druga dva romana „Priča o novom prezimenu“ i „O onima koji odlaze i o onima koji ostaju“, dok se poslednji, četvrti, „Priča o izgubljenoj devojčici“, kako je najavljeno, očekuje do kraja godine u knjižarama.

Roman „Moja genijalna prijateljica“ na jedan čini se novi i osvežavajući način u odnosu na veliki deo savremene literature,tera čitaoce na razmišljanje i preispitivanje sopstvenih stavova o mnogim temama. Prateći razvoj i odrastanje dve devojčice u siromašnom predgrađu Napulja, početkom dvadesetog veka, narator (jedna od dve glavne junakinje) svojom ponekad brutalnom iskrenošću postiže utisak kod čitaoca da se radi o istinitim događajima koji su se zaista negde dogodili i čini da se i sami pronalaze u njima, poredeći ih sa sopstvenim životnim iskustvom.

Dualitet koji od prvih stranica pa do kraja knjige prožima prijateljstvo dve glavne junakinje tokom celog romana, karakterističan je i za sve teme koje se u njemu razvijaju uvek u svojevrsnom kontrapunktu. Porodica i individua, prijateljstvo i rivalstvo, društvo i pojedinac, komunizam i fašizam, žena i muškarac… Dinamika koja se time postiže jednostavno ne dozvoljava čitaocu da prekine sa čitanjem.

Romanotvara dosta prostora za diskusiju, od toga ko je zaista glavna junakinja romana, preko toga ko su pozitivni a ko negativni junaci, pa do pitanja kako Napulj početkom dvadesetog veka ima toliko dodirnih tačaka sa našom savremenom svakodnevicom.

Upravo zbog toga, razgovorom o romanu započećemo i prvo druženje našeg kluba čitalaca Lepota života

Zato, ukoliko još uvek niste počeli sa čitanjem sada je pravo vreme.

29.03. u knjižari – kafeteriji Bookastore, Cara Lazara 12, od 18.00 časova, pozivamo vas da podelite sa nama svoje utiske. Čak i ako ne stignete da ga pročitate do tada, nemojte da vas to spreči da dođete i da postanete deo našeg čitalačkog kluba. Obećavamo vam prijatno druženje. Prijave na jasmina.klubcitalaca@gmail.com

Jasmina Orelj Dotlić

Fotografije su preuzete sa interneta

Elena-Ferante-Moja-genijalna-prijateljica_slika_O_76000065

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Umetnost and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>