parce

GIBANICA

Danas jedan klasičan recept. Pretpostavljam da je više onih koji vole gibanicu od onih koji je ne vole, te tim povodom danas je na redu brend (da se izrazim u trenudu) domaće kuhinje – gibanica. Recept sam dobila od moje sestre. Sam recept nije baš starinski, starinski, ali je krajnji proizvod zaista izvrstan.

cela

Potrebno je:

½ kg debelih kora, ½ kg belog sira (ja koristim šumadijski malo stariji, što će reći sir sa manje masnoće jer je od mleka prvo napravljen kajmak, pa onda sir), 5 jaja, 1 dl + još malkoc ulja, 1 prašak za pecivo i kisele vode po potrebi.

Kako se priprema:

Pre pripreme rernu staviti da se ugreje na 180 stepeni C. U velikoj činiji izgnječiti sir pa dodati 4 jaja i sve lepo umutiti i sjediniti. Dodati prašak za pecivo pa opet sve lepo sjediniti, zatim dodati 1 dl ulja i sve lepo umutiti. Dodavati kisele vode dok se ne dobije fina smesa, ne suviše retka – mogla bih reći da je to oko 2 dl, mada neki put i malkoc više. U činijicu sipati malo ulja i dodati kisele vode.

Pre slaganja ja uvek prebrojim kore, pa odvojim 1 za oblaganje posude, 1 za stavljenje u sredinu i jednu za prekirvanje gibanice. Preostale kore iscepam na četvrtine i onda to podelim na dva deli (brojčano da bih imala isti broj kora za svaki sprat).

Na slici je okrugla gibanica, ali ja je često pravim i četvrtastu u dubljem plehu, bez obzira na oblik slaganje gibanice je isto. Dno pleha ili okrugle šerpe premazati uljem pa obložiti 1 korom premazati je mešavinom ulja i vode. Svaki komad kore koji se stavlja prvo umočiti u mlečnu smesu, ali ne da se natapa nego se prosto umoči i izvadi, te se malo ocedi, spusti se onako malo da se zgužva u i stavi u ćošak. Svaki komad kore koji je namenjen tom spratu ređa se na isti način jedno do drugog dok se ne popuni prostor.

Preko prvog reda staviti 1 ravnu koru premazati je mešavinom ulja i vode. Ako je kora velika malo je zgužvati da stane preko svih komada. Preko nje ređati sledeći sprat na isti način. U slučaju da izgleda kako će zafaliti fila (pre tečnosti nego sira) dodati malo kisele vode). Kada su sve kore stavljene, ako je ostalo malo fila sipati preko.

Delove donje kore koja viri preko pleha složiti preko nafilovanih komada pa ivice premazati mešavinom ulja i vode. Preko staviti preostalu koru pa je zavući ispod (ušuškati da izgleda kao jastuče). Izbosti je  viljuškom po celoj površini, 1 preostalo jaje razmutiti u preostaloj mešavini ulja i vode te njime preliti gibanicu.

Kako se peče:

Gibanicu peći 50 – 60 minuta (ja obično pečem 55 do 60). Izvaditi je i prekriti krpom, ostaviti da malo odstoji pa seći na komade. Bolje je da se ostavi duže, da bi se malo rashladila, ali na žalost u našoj kući to prosto nije moguće.

Napomena:

Ako želite da pravite okruglu gibanicu preporučujem šerpu, staru emajliranu. Lično više volim četvrtastu jer može da se iseče na više parčića, ali neki put eto napravim i okruglu tek plezira radi.

parce2

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>