sve

UŠTIPCI

Vrućine će polako otići u zaborav do sledećeg leta, pa je evo prilika za jedan recept više jesenjo/zimski. Naišla sam na njega na nekom od sajtova sa receptima, prepisala ga, ali na žalost zaboravila koji je sajt u pitanju. Ovi brzi uštipci su mnogo fini i zaista se brzo spremaju, naravno prženje traje koliko traje ali opet…

klosap

Potrebno je:

600 gr brašna + oko 100 grama za posipanje i domešivanje, 2 jaja, 150 ml kisele pavlake, 200 ml jogurta, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo i ulje/masta za prženje.

Kako se spremaju:

U vanglu staviti brašno izmešano sa praškom za pecivo, u činiji malo umutiti (viljuškom) ostale sastojke pa sa tom tečnom smesom zamesiti testo (može varjačom) da se odvaja od zidova vangle. Pobrašnjaviti podlogu, izručiti testo pa dodavati brašna i mesiti dok prestane da se lepi za ruke.

Testo oklagijom razvući u pravougaonik debiljine najviše 5 mm (nije problem ako je i tanje, ali ne mnogo tanje). Seći na manje pravougaonike. Meni ispadne oko 30-tak komada.

Ako vam je ovo prevelika količina mera se lako prepolovi.

Kako se prže:

S obzirom da se uštipci prže u dubokoj masnoći najboje je uzeti manju šerpicu, manje se masnoće potroši. Vatra ne sme da bude ni slaba ni prejaka, to će svako sam morati da proveri na svom šporetu.

Ubacivati 2 do 3 komada, kada je pozlatilo sa jedne strane okrenuti da pozlati i sa druge, pa vaditi kašikom šupljačom.

Napomena:

Uštipci se mogu jesti slani sa kiselom pavlakom/kajmakom/sirom, a mogu i slatki sa džemom/medom/eurokremom.

Fotografije – Majda Sikošek

gomila

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano, Slatko and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>