BAVARSKE KIFLICE

Volela bih da napišem odakle mi ovaj recept, ali iskreno nemam pojma. Znam samo da je napisan na roze papiru i da stoji u mojoj svetlo plavoj kutiji sa bronzanim leptirima sa ostalim receptima pisanim na raznim papirima i komadićima papira, isecanim iz novina, štampanim sa kompjutera ili fotokopiranim iz časopisa. Uostalom nije ni važno, važno je da su kiflice izvrsne, malo zahtevne ali vredne truda.

Potrebno je:

40 gr šećera (to jest 3 velike supene kašike + 1 kašičica), 40 gr soli (2 velike supene kašike + 2 kašičice), 1 kg brašna (belog), 1 sveži kvasac (40 gr), 2 dl neutralne pavlake, 4 dl vode, i još 1 l vode i 5 gr sode bikarbone (pola kesice).

Kako se spremaju:

Rernu zagrejati na 50 stepeni, u vatrostalnu činiju staviti 4 dl mlake vode, 1 kašiku šećera (od onih 40 gr), 1 kašiku brašna (od kilograma) i u tome razmutiti kvasac. Staviti tanjirić i ubaciti u rernu da bi se kvasac digao. Pavlaku držati van frižidera da ne bude hladna.

U međuvremenu u činiju u kojoj će se kifle mesiti sipati na dno so, preko sipati brašno i šećer. Kada je kvasac „proradio“ sipati ga na brašno i varjačom ili mikserom sa dodacima za testo mutiti testo, dodavati pavlaku. Sjedinjeno testo izbaciti na površinu sa malo brašna i mesiti oko 5 minuta da postane lepo glatko i elastično.

Vratiti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da narasta. Vreme narastanja zavisi od temperature u prostoriji. Lično ga ubacim u rernu koja je zagrejana na 50 stepeni pa isključena.

Naraslo testo premesiti, pa ga podeliti na 4 lopte. Svaku loptu razvaljati na krug debeo ½ santimetra pa ga podeliti na 8 trogulova i od šire strane ka špicu trougla zarolati kiflice.

U veću šerpu sipati 1 litar vode te dodati pola kesice (5 gr) sode bikarbone i pustiti da proključa. Ubacivati po 2, 3 ili 4 kiflice (zavisi od veličine šerpe), kada se sa dna podignu na vrh vaditi ih šupljom kašikom na poslužavnik.

Kako se peku:

Dok se kiflice kuvaju, rernu zagrejati na 220 stepeni C. Plehove u kojima ćemo peći kiflice obložiti papirom za pečenje pa kiflice poređati sa razmakom da imaju mesta da narastu. Zaseći ih ukoso, premazati uljem i peći da porumene. Vreme pečenja naravno zavisi od rerne, ali ne bi trebalo da bude predugo.

Napomena:

Odlične su prazne uz mleko i jogurt, a mogu se napraviti i veće da budu idealne za sendviče. Dobre su i sutradan.

005

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *