SVETSKI DAN SECESIJE 2020

OD DRAGE OBRENOVIĆ DO JELISAVETE NAČIĆ

Šetnja povodom 10. juna Svetskog dana secesije

Datum i vreme:

Sreda 10. jun 2020, od 18 do 20 sati.

Broj učesnika je ograničen na 25

Prijave slati na majdasikosek@hotmail.com

Muzej grada Beograda i Klub Lepota života po treći put u Beogradu obeležavaju 10. jun 2020, Svetski dan secesije. Zbog promenjenih okolnosti usled pandemije COVID 19 virusa prvobitni plan je izmenjen. Ove godine umesto izložbe, predavanja, druženja, biće organizovana šetanja pod nazivom „Od Drage Obrenović do Jelisavete Načić“.

Venčana slika Drage i Aleksandra Obrenovića, fotografija vlasništvo Muzeja grada Beograda

Venčana slika Drage i Aleksandra Obrenovića, fotografija vlasništvo Muzeja grada Beograda

Jelisaveta Načić, fotografija vlasništvo Muzeja grada Beograda

Jelisaveta Načić, fotografija vlasništvo Muzeja grada Beograda

Ruta šetnje:

Okupljanje na uglu Resavske i Krunske ulice gde se na mestu ambasade Belgije nalazila kuća u kojoj je živela Draga Mašin pre udaje za Aleksandra Obrenovića

– Nastavak šetnje kroz Krunsku ulicu do Pionirskog parka i mesta gde se nekada nalazio Stari konak (srušen 1904. godine, nakon ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage)

– Izlazak na ulicu kralja Milana, obilazak zgrada Vukove zadužbine, bivšeg bioskopa Zvezda, Smederevske banke

– Dolazak na Terazije gde se šetnja završava pričom o hotelu Moskva, nacrtima za uređenje Terazija u kojima je učestvovala i Jelisaveta Načić, o kontroverzama oko postavljanja fontane sa skulpturom Pobednika…

Zgrada belgijske ambasade na uglu Krunske i Resavske, mesto na kojem se nalazila kuća Drage Mašin

Zgrada belgijske ambasade na uglu Krunske i Resavske, mesto na kojem se nalazila kuća Drage Mašin

Obrazloženje:

Priča započinje Dragom Obrenović, ženom koja je od prevođenja francuskih romana i dvorske dame kraljice Natalije Obrenović sticajem okolnosti došla do položaja  kraljice i na žalost tragično završila svoj život, a završava se Jelisavetom Načić, prvom ženom koja je završila studije arhitekture na tek osnovanom Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta Velike škole, kao mlada dala značajan doprinos arhitekturi Beograda, preživela tragediju I svetskog rata, da bi preminula rezignirana,tražeći od svoje ćerke da je sahrani u neobeleženom grobu i da nikome nikada ne otkrije gde se taj grob nalazi.

Kroz razgovore o urbanizaciji i modernizaciji Beograda početkom XX veka, o primerima arhitekture secesije, o znamenitim ženama, arhitektama, ministrima, vladarima, umetnicima i poznatim ličnostima, istoričarke umetnosti Angelina Banković iz Muzeja grada Beograda i Majda Sikošek iz Kluba Lepota života provešće zainteresovane kroz Beograd i Srbiju s kraja XIX i početka XX veka.

 Fotografije venčanja Drage i Aleksandra i Jelisavete Načić vlasništvo Muzeja grada Beograda

Ostale fotografije – M. Sikošek

Hotel Moskva

Hotel Moskva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Istorija umetnosti, Muzeji i galerije, Umetnost and tagged , , , , , , , , , , .