Želeći da ostanem dosledna svom načinu ishrane, a da za svoj rođendan priuštim sebi i svojim ukućanima lepu tortu iskombinovala sam više recepata i dobila (bez lažne skromnosti) savršenstvo bez mane.
Nadam se da će se i vama dopasti kao nama.
Potrebno je za koru:
3 jaja, 130 grama crne čokolade (70%), 100 gr putera, 60 grama samlevenih badema (blanširanih i oljuštenih), 10 grama Stevie i 1 kašika kokos brašna.
Potrebno je za filove:
I 180 gr oljuštenih neslanih pistaća (ima ih na pijacama na tezgama gde prodaju koštunjavo i suvo voće), 1 kašika otopljenog kokos ulja, 1 kašičica Stevie.
II ½ šolje (od 250ml) sitno mlevenih blanširanih i oljuštenih badema, ½ šolje meda, 1 šolja listića badema.
III 1 šolja urmi svežih bez koštica, malkoc vode, ½ kašičice vanil ekstrakta, 2 kašike otopljenog kokos brašna.
Potrebno je za glazuru:
140 gr crne čokolade i 1 dl slatke pavlake (mlečne)
Kako se priprema kora:
Rernu uključiti na 160 stepeni C, okrugli pleh promera 24 cm obložiti papirom za pečenje.
Čokoladu otopiti sa puterom na pari pa ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme umutiti prvo belanca, sa prstohvatom soli, u ne sasvim čvrst sneg pa dodavati jedno po jedno žumance i svaki put mutiti da se dobro sjedini. Kada se masa lepo ujednačila mutiti je 5 minuta (sve to električnim mikserom naravno). Ovo se radi da bi jaja lepo zapenila i narasla (dobila što više vazduha). Na kraju se doda Stevia i dobro spoji.
Tada dodati otopljenu čokoladu i ponovo lepo sjediniti muteći mikserom. Bademe pomešati sa kokosovim brašnom i dodati u smesu od jaja te ih ručno sjediniti.
Izliti u pripremljeni pleh i peći 15 minuta. Izvaditi sa papirom iz kalupa i ostaviti da se hladi odignuto na rešetku.
Kako se pripremaju filovi:
Za pripremu filova potreban je multi praktik sa S nožem ili jači blender.
I U multi sipati pistaće i prvo njih samleti dok ne počne masa da se lepi za zidove posude, nisu više praškasti. Tada dodati otopljeno kokosovo ulje i steviu i miksati u multiju/blenderu dokle god se ne dobije lepa gusta kremasta masa.
II Brašno od badema (sitno mleveni bademi) i med staviti u multi/blender pa miksati da se dobije kremasta masa. Prebaciti je u činiju i kašikom umešati listiće badema.
III Urme, vanil ekstrakt i otopljeno kokosovo ulje staviti u multi/blender i dodati malo vode (do reda polovine visine sastojaka) izmiksati da bude kremasto.
Kako se priprema glazura:
Otopiti čokoladu na pari pa joj dodati slatku pavlaku i dobro umutiti mikserom.
Kako se filuje tortica:
Ohlađenu koru staviti na poslužavnik na kome će biti posluživana (skinuti papir za pečenje). Izručiti fil od pistaća i rukama ga utapkati po celoj kori (gust je pa ne može da se razmazuje).
Preko fila od pistaća sipati fil od badema i meda pa ga razmazati, na kraju staviti fil od urmi i njega razmazati.
Tortu staviti u frižider da se rashladi i filovi stisnu.
Na rashlađenu tortu sipati glazuru i razmazati je svuda okolo.
Tortu vratiti u frižider i načeti sutradan.
Napomena:
Torta je predivna, mami da se jede ali vodite računa – samo umereno.
Fotografije – Majda Sikošek