A LA KALCONA

Na talasu recepata pogodnih za doručak/večeru evo jednog koji spaja mnoge kulture. Može se na prvi pogled učiniti da je u pitanju italijanska Kalcona (preklopljena pizza), a u stvari je recept koji je čuveni Brka, da ne kažem Gastronomad, onomad u svojoj emisiji nazvao Ičli Ekmek – dakle pokazao je turski specijalitet koji je tamo i probao. Kako god vam se svidelo da ga nazovete vi ga nazovite, ali svakako probajte, jednostavno je i vrlo ukusno.

ie

Potrebno je (za 6 velikih komada):

– za testo

600 gr brašna, 4 dl vode, 1 jaje, 1,5 kesica suvog kvasca, so, šećer, 1 kašika ulja

– za fil

Filovi mogu biti razni, šta se u frižideru nađe ili omiljeno punjenje za pizzu. Na slici je ekmek punjen blitvom i fetom pa su i mere date za taj fil.

5 veza (većih) blitve, 250 gr fete (mada može i bilo koji beli sir)

Kako se sprema:

Rernu zagrejati na 2000C

U posudu staviti kašičicu soli, pa brašno, zatim kašičicu šećera i kvasac, u toplu vodu (dokle god može da se stavi prst u nju a da ne peče u redu je) staviti kašiku ulja i time zamesiti fino meko testo.

Podeliti ga na 6 lopti i svaku malkoc spljoštiti da podseća na lepinju. Pokriti ih krpom i ostaviti da narastu.

Dok narastaju pripremiti fil. Ugrejati dobro tiganj i sipati ulje pa staviti nasečene listove blitve (bele drške iskoristiti za čorbicu, npr), posoliti ih, promešati i poklopiti da se dobro poduspare i „šljonu“. Mešati i voditi računa da ne zagore. Kada su lepo šljonuli i višak vode ispario skloniti sa vatre, prebaciti blitvu u činiju i izmešati sa izgnječenim sirom.

Narasle jufkice rastanjiti na oko 0,5 mm; na jednu polovinu staviti fil, preklopiti i krajeve lepo izuvrtati da se zatvore. Staviti u pleh obložen papirom za pečenje i premazati razmućenim jajetom.

Ispeći, staviti malo u krpu da otpuste i prijatno.

Napomena:

Najbolje su uz jogurt, tako bar tvrde moji ukućani.

Fotografije – Majda Sikošek

ie2

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slano and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *