KIKIRIKI PUTER KOLAČ

Kolač sa čokoladom i kikiriki puterom koji vam predstavljam u ovom postu spada u kategoriju vrlo jakih, što bi rekli nije za one sa nevelikim kapacitetom za slatko. Izvrstan je, ne peče se i lako se pravi, iako na prvi pogled izgleda zahtevno.

Gotov kolač

Gotov kolač

Potrebno je:

36 komada oreo keksića; 2 puta 8 kašika omekšalog putera; 375 gr + 2 kašike kikiriki putera (povedite računa da ne bude slan, a možete ga i sami napraviti kako piše u napomeni; 125 gr šećera u prahu; 175 gr crne čokolade; 125 ml slatke pavlake.

Neki od sastojaka

Neki od sastojaka

Kako se priprema:

U multi praktiku sa S nožem izdrobitioreko keks pa dodati 8 kašika otopljenog putera i dobro sjediniti. U slučaju da nemate multi praktik, možete keks staviti u kesu i dobro ga izdrobiti oklagijom, tako izdrobljen stavite ga u činiju i sjedinite mikserom sa otopljenim puterom.

Pleh za torte sa stranicama koje se skidaju prečnika 26 cm namazati puterom. U njega staviti smesu keksa i dobro utapkati, malo izdignuti ivice. Staviti u zamrzivač na 10 minuta – taman dok se pripremi fil.

375 gr kikiriki putera umutiti mikserom sa 8 kašika odmeklog putera i šećerom u prahu, da bude glatko. Izvaditi pleh sa korom i sipati fil, poravnati i vratiti u zamrzivač.

Izlomljenu čokoladu, 2 kašike kikiriki putera staviti u činiju. Slatku pavlaku zagrejati do strujanja (ne sme da vri), pa preliti preko čokolade i ostaviti da stoji 5 minuta. Nakon toga žičanom mutilicom za jaja dobro izlupati smesu da se sjedini i preliti preko fila. Pokriti folijom i staviti u frižider na najmanje sat vremena pre nego što se posluži.

Napomena: Kikiriki puter se pravi vrlo jednostavno ako imate multi praktik. Staviti S nož i kikiriki (ja lično kupujem pečeni neslani, a može i sirovi oljušten). Uključiti na najače i ostaviti da radi dokle god se ne napravi jedinstvena smesa, baš će ličiti na puter koji se meša. Tada dodati koju kap ulja od kikirikija (najbolje, mada može i suncokretovo ili od semenki grožđa) u zavisnosti od željene gustine. Može se dodati i kašičica, dve meda.

Fotografije – Majda Sikošek

parce1

  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *