BEČKI KOLAČ OD JABUKE

Preko dve decenije moja drugarica Delfa i ja negujemo nedeljni ritual odlaska na pijacu. Ritual podrazumeva da ja ujutru dođem po nju, zajdeno odlazimo na pijacu zarad nedeljne nabavke za naše velike porodice, nakon pijace sledi kafica kod nje. To pijenje kafe bome traje. Treba pretamburati celu proteklu nedelju, podeliti strepnje, tuge, sreću, radosti, brigu za podmladak i naravno prelistati štampu.

Jedne takve nedelje u prelistavanju štampe smo naišle na recept za bečki kolač od jabuke. U skladu sa novim tehnološkim mogućnostima mukotrpno prepisivanje recepta je zamenjeno fotografisanjem istog. Zgodno, uvek pri ruci, nema panike gde je stavljena ceduljica.

Ovoga puta sam pokušala da olakšam pripremu tako što sam napravila nekoliko fotografija samog procesa, bar onih delova koji su mi se činili najvažniji. Pa da počnemo.

Potrebno je za podlogu:

200 gr brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 100 gr šećera, 125 gr hladnog putera, 1 jaje, 2 kašike prezli.

Potrebno je za biskvit sa jabukama:

4-5 većih jabuka, 125 gr putera odmeklog na sobnoj temperaturi, 125 gr šećera, 1 jaje, 100 gr brašna, 2,5 dl slatke pavlake (mlečne, nikako biljne) i kašika rendane kore limuna, 50 gr listića badema.

Rernu uključiti na 190 stepeni C da se greje dok se priprema kolač.

Kako se sprema podloga:

Okrugli pleh na rasklapanje (obično služi za torte) premazati puterom (i dno i stranice) i posuti 1 kašikom prezli i ostaviti ga po strani.

Pleh sa rasklapajućim stranicama

Pleh sa rasklapajućim stranicama

Podlogu je najbolje spremiti u multi praktiku sa S nožem (novije mašine imaju i plastični S nož namenjen upravo mešenju). No, nikakav problem pripremiti je i bez. Oba postupka će biti opisana.

Multipraktik sa S nožem

Multipraktik sa S nožem

Priprema u multiju:

U posudu multija sa S nožem staviti brašno pomešano sa kašičicom praška za pecivo, šećer i hladni puter iseckan na komade. Pulsirati da se dobiju kao mrvice. Jaje razmutiti u tanjiru pa ga sipati i pulsirati da se dobije kugla testa.

06

Priprema bez multija:

U činiju staviti brašno pomešano sa kašičicom praška za pecivo, šećer i hladni puter iseckan na komade. Rukama zahvatati smesu i komade putera pa trljati među dlanovima da se naprave grudvice. Dodati razmućeno jaje i zamestiti testo.

Ovo testo je najbolje razvući ili u plastičnoj kesi ili između 2 lista plastične folije. Kuglu testa staviti između listova folije ili u kesu (kojoj smo prethodno odsekli drške i razdvojili po stranama) i oklagijom razvući do željene veličine. Bolje je razvući malo veći komad nego manji. Testo treba da pokrije dno i stranice pripremljenog pleha.

Testo pred razvlačenje

Testo pred razvlačenje

21

Testo u plastici spremno za razvlačenje

Otklopiti razvučeno testo i sa donjom plastikom prebaciti ga u pleh pa polako oblikovati kako treba. Pleh i testo sa sve kesom/platikom ga ostaviti u frižideru dok se priprema biskvit.

Razvučeno testo, otklopljeno

Razvučeno testo, otklopljeno

Testo pripremljeno za frižider

Testo pripremljeno za frižider

Kako se sprema biskvit sa jabukama:

Omekšali puter i šećer umutiti, dodati jaje pa umutiti da se lepo sjedini, dodati limunovu koricu i brašno i sve lepo umutiti da se dobije fina masa.

Jabuke iseći na četvrtine, izvaditi im sredinu i oljuštiti. Izvaditi pleh, skinuti kesu, doraditi testo da lepo legne, izbockati dno viljuškom, posuti 1 kašikom prezli i poređati jabuke.

14

16

U drugoj činiji umutiti slatku pavlaku, dodati je smesi od putera i sve lepo umutiti da se dobije jednolična masa. Dobijenu smesu staviti preko jabuka i poravnati. Posuti listiće badema.

17

19

Kako se peče:

Pleh sa kolačem staviti na veći pleh s obzirom da se tokom pečenja topi puter pa malo curi, pa na žicu na srednjem nivou prethodno zagrejane rerne (190 stepeni C). Peče se 45 minuta, nakon toga se rerna isključi, a kolač ostavi unutra još 15 minuta.

Nakon toga se izvadi i pleh sa kolačem se stavi na rešetku da se hladi. Odmah mu skinuti stranice, po potrebi prethodno nožem odvojiti testo od pleha.

Gotov, ohlađen, spreman za degustaciju

Gotov, ohlađen, spreman za degustaciju

Kada se dobro ohladi seći parčiće i uživati.

Prijatno

Prijatno

Napomena: Preko jabuka može se posuti kašičica cimeta.

Fotografije – Majda Sikošek

  • 78
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *