Juče je čovek mog života potpuno nenadano i ničim izazvano izrazio želju za kokos krem kolačem. Dotični kolač je jedan od zaista retkih, da ne kažem jedan od dva, koje ovaj gospodin uopšte uzev jede, te tim povodom ja reših da ga pripremim odmah.
Dok sam ga pripremala onako vica radi pravila sam fotografije svojim mobilnim telefonom beležeći ceo proces pripreme. Danas mi pade na pamet da bih mogla da iskoristim te fotografije (kakve god da su) i uz par novih, pravih fotografija napišem recept za sve prijatelje sajta Lepota života. E voilà– recept je pred vama.
Recept je svojevremeno, mislim 1996. Ili 1997. objavljen u listu Danas, iz koga je uredno isečen i zalepljen sa ostalim dragocenostima u jednu od x svezaka namenjenih tome.
Potrebno je:
7 jaja, 375 gr margarina, 300 gr kokosovog brašna, 3 kašike brašna, 2 pudinga od vanile, 4 dl mleka, 480 gr šećera.
Kako se sprema fil:
Lično prvo pripremam fil da bi se hladio dok se priprema kora. Dok se kora ispeče i ohladi taman je i fil ohlađen.
Skuvati 2 pudinga sa 150 gr šećera u 4 dedilitara mleka. Izručiti u činiju i pokriti plastičnom folijom da se ne napravi korica.
U orginalnom receptu žumanca se upotrebljavaju živa, a kako je meni to bilo rizično ja sam odmah odlučila da ću žumanca skuvati.
Dakle 7 žumanaca umutiti sa 100 gr šećera i skuvati na pari toliko da ‘krenu’ za varjačom. Ne treba da budu čvrsto skuvana jer se živa ne mogu umutiti toliko da budu čvrsta.
Ako se kuvaju u loncu sa duplim dnom (između kojih se sipa voda) prepručiti žumanca u veću činiju (u njih će se dodavati sve šta treba) i staviti da se hlade. U slučaju da se kuvaju u činiji koja se stavlja u šerpu/lonac sa vodom onda se ista obriše od pare i stavi da se hladi.
Za hlađenje preporučujem da se činije stave na pločice (ako ih ima negde a da nije pod).
Kako se sprema kora:
Rernu zagrejati na 150 stepeni.
U mutiti 7 belanaca sa 230 gr šećera da budu sjajna i čvrsta ali ne preterano već više kremasto.
Dodati kokosovo i obično brašno i lagano kašikom izmešati da se sve lepo sjedini.
Pleh premazati masnoćom i posuti brašnom. Sipati smesu kašiku po kašiku (na taj način se lakše raspoređuje da bude ravnomerno raspoređeno) i izravnati.
Peći 20 do 30 minuta, to zavisi od rerne. Izvaditi i staviti da se hladi.
Kako se filuje:
Umutiti 375 gr margarina. U skuvana i ohlađena žumanca dodavati naizmenično kašiku margarina, umutiti, pa kašiku pudinga, umutiti. Tako naizmenično dok se ne potroše.
Sve lepo sjediniti i namazati ohlađenu koru. Staviti u frižider i kada se lepo rashladi pojesti u sreći i veselju.
Napomena:
Kolač se može posuti kokosom, mlevenim orasima/lešnicima/bademima, glazurom od čokolade, kakaoom… a i ne mora.
Kome nije dosta krema može da doda i šlag. Samo kažem.
Fotografije – Majda Sikošek
12