DžEMPITA

Recept za ovu pitu koji sam dobila od poznanice pre reda osam godina orginalno se zove lažna štrudla, zato što podseća na štrudlu a nije. Međutim, kako je u poslednje vreme uglavnom pravim sa džemom degustator i verni čitalac sajta lepotazivota.rs nazvao ju je džempita – te se pred vama nalazi recept za džempitu.

celanet2

Potrebno je: (mera je čaša od 2 dl)

½ kg tankih kora, 2 jaja, 4 dl jogurta, 1 čaša ulja, 2 čaše šećera, 1,5 čaša griza, 1 prašak za pecivo i 2 kesice vanil šećera.

Kako se sprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u veliku činiju pa ih mutiti da se dobije lepa penasta masa (ne treba da bude čvrst šne), dodati jedno po jedno žumance i lepo sjediniti. Dodati šećer pa mutiti da se lepo upije, dodati vanil šećer (posle svakog dodavanja mutiti da se svi sastojci spoje), zatim griz. Kada se doda griz masa je dosta gusta pa je treba lepo umutiti da ne bi ostale grudvice, zatim dodati prašak za pecivo.

Na kraju dodati ulje (razmutiti sve zajedno) i jogurt te mutiti da se dobije ujednačena masa.

Na radnu površinu sa jedne strane staviti kore koje se izvade iz pakovanja, a sa druge staviti parče celofana (ako su kore kupljene na pijaci može onaj celofan u kome su bile) ili komad velike kese – veličine da na njega staje kora.

Pleh podmazati uljem.

Na celofan staviti prvu koru po njoj sipati 3 kašike (velike supene) smese i lepo rasporediti. Ja to radim silikonskom četkicom, pa ako mi zafali nešto smese ja samo umočim četkicu. Preko te kore staviti drugu pa je namazati na isti način. Na drugu ide treća kora koja se takođe premazuje, a na donji deo iste se namaže džem (bogato) ili se stavi fil koji želimo. Sada se uz pomoć celofana uviju kore u jufku i jufka se prebaci u pleh.

Od ½ kg kora bi trebalo da ispadne 5 jufki. U slučaju da za poslednju ostane 4 ili 2 dve kore nema veze svaka se premaže griz smesom, a poslednja nafiluje.

Kada su jufke poređane preliju se ostatkom griz smese.

Kako se peče:

Složena pita se stavlja u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni C. Peče se 20 minuta, ili koji minut duže. Treba da je lepe zlataste boje, ne sme da pregori.

Napomena 1:

Pita se može filovati sa mnogo različitih punila: voće, orasi sa šećerom malo ukuvani, mak, eurokrem…. Šta god poželi onaj koji je gotovi.

Zovu je lažna štrudla zato što teksturom liči na štrudlu, a vrlo je zahvalna za sve one koji se plaše kiselih testa.

Napomena 2:

Posle svake jufke ja celofan prebrišem kuhinjskim papirnim ubrusom da se ne bi kore za sledeću jufku zalepile. Svako će naravno naći sebi najlakši i najbrži način no mislim da je fer da podelim svoja iskustva bar za početak.

Fotografije Majda Sikošek

parcenet2

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *