DŽEM OD KAJSIJA

Sezona je spremanja džemova pa je red da se među receptima na ovom sajtu nađe i neki za džem. U ovom slučaju to je verovatno jedan od najpopularnijih u većini kuća – džem od kajsija. Velika ješna porodica zahteva ozbiljne količine zimnice, a pre svega džemova. Pravim ih sama decenijama tako da su recepti za svaki u stvari kombinacija mog iskustva i raznih recepata, a pre svega saveta iz Patinog kuvara.

10

Potrebno je:

Kajsije (količina po izboru), šećer: 750 grama šećera na 1 kilogram očišćenih kajsija

Kako se sprema:

Kajsije oprati, očistiti od koštica i iseći na četvrtine. Staviti ih u široku šerpu i ukuvati da varjača ostavi trag. Tada dodati šećer i kuvati uz mešanje 20-tak minuta.

U međuvremenu u rernu staviti oprane suve tegle sa otvorom na rešetku pa rernu uključiti na 110 stepeni, a u šerpu sa vodom staviti poklopce od tegli kada voda proključa neka vri minut, dva. Kada se lampica koja označava da se rerna greje ugasi tegle su spremne. Tada ocediti poklopce.

Sipati vruć džem u vruće tegle, zatovriti ih poklopcem i okrenuti naglavačke (na poklopac) te ostaviti da se ohlade do sutradan. Ređati ih u dublji pleh za svaki slučaj ako malo iscuri džema kroz poklopac. To nije ništa strašno, tako se dodatno začepe, a znači samo da poklopac nije baš sasvim odgovarao tegli.

12

  •  
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *