ČOKO KOLAČ

Ovaj kolač je jedan od onih koji nestaju u roku od odmah. Kada me je drugarica pitala zašto još nisam okačila recept na sajt, odgovor je bio da ne uspevam da ga fotografišem jer stvarno nestaje brzinom svetlosti. Njen predlog je bio da fotografišem prazan tanjir uz obrazloženje da je toliko dobar.

Za malo pa da zaista tako i bude, no uspeh da ulovim momenat. Recept je do mene stigao preko fejsbuk strane Chocolate, Chocolate and more (čokolada, čokolada i još ponešto), mislim da naziv strane u potpunosti opisuje ovaj kolač.

Bez zbunjivanja u ovaj kolač zaista ne ide ni trunka brašna, nije greška u receptu koji sledi.

Upozorenje: samo za strastvene ljubitelje čokolade.

parce

Potrebno je:

170gr čokolade za kuvanje (40, 45% kakao mase); 170gr crne čokolade (70% kakao mase); 170gr putera; 1,5 šolja od 250ml šećera od bambusa (može i običan beli); 6 jaja; 3 kašike kafe; ½ kašičice cimeta; ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščeta; ½ kašičice mlevenog karanfilića

Kako se priprema i peče:

Rernu zagrejati na 1800C. U činiju koja može u mikro talasnu rernu staviti obe izlomljene čokolade, puter i šećer i sve zajedno otopiti. Reda 3 minuta, s tim što se posle 2 minuta izvadi i malo promeša pa se vrati na još minut vremena.

Ako se topi na pari voditi računa da se ne pregreje i da ostane malo gušće.

Odložiti sa strane da se malo ohladi, a za to vreme u činiji viljuškom izlupati cela jaja toliko da se spoje. U rashlađenu čokoladnu masu dodati kafu (može i instant) i začine izmešati, pa dodati jaja i sve lepo sjediniti.

U okrugao pleh sa rasklopivim ivicama staviti na dno papir za pečenje a ivice premazati uljem. U pleh izliti pripremljenu masu i plah staviti na drugi pleh pa tako u rernu (stavlja se na drugi pleh jer će sigurno masa malkoc procureti pa da ne kaplje po rerni).

Peći 40-tak minuta, proveriti tako što se u sredinu zabode čačkalica, na njoj moraju da ostanu mrvice ne sme da bude čista.

Pečeni kolač izvaditi iz rerne i odmah kuhinjskom špahtlicom odvojiti kolač od ivice pleha i ivicu skinuti. Ostaviti ga da se dobro, ali zaista dobro rashladi i tek onda ga skinuti sa pleha i staviti na tanjir. Po želji može se ukrasiti prah šećerom.

Fotografije – Majda Sikošek

Do ovoga se stiže brzinom svetlosti.

Do ovoga se stiže brzinom svetlosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Posted in Hrana, Slatko and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *