Zašto se zovu baničke ne bih znala kasti, ali su izvrsne i opšte omiljene. Orginalni recept je iz nekog prastarog časopisa sa receptima, ali meni je trebalo vremena dok ga nisam „ispeglala“ da baničke zaista budu dobre, ukusne i da ne budu suve. Sada je pred vama dorađeni i više puta isprobani recept za odličan nedeljni doručak, ili već priliku po želji.
Potrebno je:
½ kg srednjih kora (10 komada), ½ kg jačeg belog sira (tipa Zlatarski ili sl), 3 jaja, 4 kašike brašna, 1 kockica svežeg kvasca (40 gr), 300 ml mleka, ulje i so
Kako se sprema:
Rernu uključiti da se greje na 2200C.
U činiju staviti mleko (ne mora da bude toplo), brašno i izdrobljeni kvasac pa dobro izmešati kašikom da se kvasac rastopi i brašno umeša. Zatim dodati 1 celo jaje i 2 belanca pa opet izmešati dobro. Na kraju u smesu dodati izrendani ili izdrobljeni beli sir i sve lepo sjediniti.
U maloj činijici izmešati ulje i kiselu vodu, tom mešavinom premazivati kore. Pleh u kome se peku baničke premazati dobro uljem.
Baničke se prave od po 2 kore. Prvu koru namazati obilno mešavinom ulja i vode, a na drugu kašikom rasporediti fil, ostaviti reda 1 cm praznog na vrhu. Urolati u rolat, a onda rolat saviti u krug i staviti na pleh.
Postupak ponoviti sa preostalim korama.
Umutiti 2 žumanca i njima premazati baničke.
Kako se peče:
Pleh staviti na sredinu rerne i peći oko 20-tak minuta. Ovo zavisi od rerne, ali treba da budu fino rumene.
Fotografije – Majda Sikošek