Na redu je jedan jednostavan i poprilično brz recept. Najlepše od svega je što se može jesti toplo, odmah iz rerne, ili hladno, isti dan ili sutradan. Recept sam davno, davno smislila ja sama. Naravno to je samo još jedna varijacija na temu opšte poznatog jela – musaka.
Potrebno je:
6 većih tikvica, 1/2 kg mlevenog mesa (može mešano, može juneće, može svinjsko prema ukusu i navikama), 2 čena belog luka, ulja (masti), 4 jaja, 1,5 čaša kisle pavlake, soli, bibera po ukusu
Kako se sprema:
Tikvice očistiti i iseći po dužini na režnjeve, ne suviše tanke. Meso na ulju (masti) propržiti uz dodatak oko 1 dl vode, posoliti i pobiberiti po ukusu. Na kraju dodati beli luk protisnut kroz presu za luk (ili veoma, veoma sitno iseckan) i još malo proprižiti zajedno.
Dublji pleh ili keramički đuveč podmazati uljem/mašću i poređati polovinu tikvica, rasporediti mleveno meso pa poređati ostatak tikvica i malo posoliti. Sipati oko 1 dl vode.
Kako se peče:
Rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni C. Staviti pleh na sredinu rerne i peći oko 30 minuta. Kada su tikvice mekane (probati viljuškom) u činiji umutiti jaja i pavlaku i preliti preko musake. Vratiti u rernu i zapeći. Vreme zavisi od toga ko koliko zapečeno voli.