Pred vama je recept za jednu od dve orginalno beogradske torte, kako kaže istoričarka umetnosti Tamara Ognjević naš jedini gastroheritolog (izučavanje gastronomskog nasleđa). Jedna je Vasina torta, a druga je Moskva šnit osmišljen kao zaštitni znak poslastičarnice hotela Moskva.
Da li je recept koji ja imam orginalni recept ili ne ne znam, ali znam da je izvrstan. Udajom je stigao iz jedne porodice u našu, pa ga eto smatramo našim, a sada ga evo delimo i sa vama.
Potrebno je:
Za kore – 15 belanaca, 30 kašika šećera, 300 gr seckanih oraha, 9 kašika brašna, 9 kašika mlevenih oraha.
Za fil – 15 žumanaca, 280 gr šećera, 6 kašika brašna, 8 kašika gustina, 1/2l mleka, 625gr putera, 2 kesice vanil šećera, ½ kg višanja (mogu i zamrznute), 1 manja konzerva ananasa, oko 100 gr listića badema.
Kako se sprema:
Da bi priprema bila efiksanija najbolje je fil koji se kuva skuvati pre svega, da bi se on hladio dok se pripremaju kore.
Fil – u činiju koja može na toplo staviti žumanca i 250 gr šećera te ih dobro umutiti, dodati bražno i gustin i na kraju mleko. Sve lepo sjediniti pa činiju staviti na lonac u kojem vri malo vode. Voda ne sme da dodiruje dno činije. Mešati sve vreme i kuvati 10 minuta. Skinuti sa vatre, činiju obrisati spolja i u vruću smesu od žumanaca dodati 125gr putera. Sjediniti i ostaviti da se hladi.
U maloj šerpici prokuvati višnje sa 3 kašike šećera. Ne treba dugo koliko da se otope i malkoc odmeknu. Ne brinite se što će biti dosta soka, višnje se procede a sok je divan da se popije. Te i njih ostaviti da se hlade
Kore – prave se tri kore svaka od po 5 belanaca, 10 kašika šećera, 100gr seckanih oraha, 3 kašike mlevenih oraha i 3 kašike brašna.
Pleh 34×28 premazati tanko uljem pa staviti papir za pečenje koji se isto premaže uljem. Rernu zagrejati na 200 stepeni C.
Umutiti belanca sa prstohvatom soli pa dodati šećer i mutiti da se dobije sjajna čvrsta masa. Kašikom umešati orahe i brašno. Sipati u pleh i izravnati. Peći 15-tak minuta, to već zavisi od šporeta, kada se kore skroz odvoje od ivice pleha onda su pečene.
Izvrnuti koru na drugi papir za pečenje stavljen preko pleha/daske/žice/poslužavnika i ostaviti da se hladi.
Ponoviti postupak dok se ne ispeku sve tri kore.
Dovršavanje fila:
Umutiti 500gr putera sa 30 gr šećera da bude penasto pa spojiti sa ohlađenim filom od žumanaca. Procediti ohlađene višnje i anans iz konzerve.
Kako se filuje:
Prva kora – tanko naneti fil pa rasporediti višnje
Druga kora – tanko naneti fil pa rasporediti ananas
Treća kora – koru i celu tortu premazati sa resto fila, a ivice ukrasiti listićima badema.
Fotografije – Majda Sikošek
55